Josef Jan Stránský-Šemerer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Jan Stránský-Šemerer
Josef Jan Stránský-Šemerer (kresba J. Vilímka, 1883)
Josef Jan Stránský-Šemerer (kresba J. Vilímka, 1883)
Rodné jménoJosef Schemerer
Narození15. dubna 1809
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí1. března 1866 (ve věku 56 let)
Pelhřimov
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
ChoťAntonie Šemererová (roz. Arbeiterová)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Jan Stránský-Šemerer (vlastním jménem Josef Schemerer, 15. dubna 1809 Praha[1]1. března 1866 Pelhřimov[2]) byl český divadelní herec, režisér, podnikatel a divadelní ředitel, významná postava rozvoje českého divadla a divadla v Čechách obecně. Působil mimo jako herec v ochotnické Kajetánské společnosti v Praze, roku 1859 pak založil a vedl vlastní Kramuelovu hereckou společnost, posléze jeden z prvních profesionálních souborů, které začaly uvádět divadelní představení také v češtině.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Praze jako Josef Schemerer. Již v mládí začal účinkovat v pražském ochotnickém souboru Kajetánské společnosti, působící přerušovaně od roku 1812, posléze hrající v Kajetánském domě na Malé Straně, kde jeho hereckými kolegy byli například J. J. Kolár, Anna Manětínská, Karel Hynek Mácha či Josef Kajetán Tyl[3], pozdější dramatik a vedoucí česky hrajícího souboru Stavovského divadla. Činnost divadla byla poté roku 1837 zakázána. Oženil se s dcerou Josefa Arbeitera Antonií, jeho švagr, malostranský lékárník Jan Dobromil Arbeiter, se roku 1829 stal majitelem Kajetánského domu.

Stránkého společnost[editovat | editovat zdroj]

Po vzniku prvních česky hrajících divadelních společností v Čechách vedených například Filipem Zöllnerem, umělecky vedený Tylem, a dalších Stránský-Šemerer roku 1859 založil vlastní kočovnou divadelní společnost uvádějící především německá představení lehčích žánrů. Od roku 1860 uváděl stále častěji česká představení, jako jeden z prvních, a slavil s nimi úspěchy. Soubor působil především ve východních a středních, později jižních, Čechách, hrál např. v Holicích či Chrudimi. Režii českých kusů obstarávali v prvních letech společnosti herci Josef Emil Kramuele (do roku 1862) a František Pokorný.

Členy hereckého souboru byli kromě Kramueleho, Stránského-Šemerera a Pokorného například A. Merhaut, Jan Jelínek, J. Poklop, K. Ryšavá a Josef a M. Jelínkovi, J. Biedermann, J. F. Kozlanský a další. Společnost odehrála řadu repríz inscenací dramat od dramaturga společnosti Tyla, dále Václava Klimenta Klicpery, Jana Nepomuka Štěpánka, ale též například Friedricha Schillera.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Josef Jan Stránský-Šemerer zemřel 1. března 1866 v Pelhřimově během zdejšího hostování souboru.

Po jeho smrti převzal koncesi a vedení divadelní společnosti dosavadní umělecký vedoucí František Pokorný, který na jejím základě založil Společnost Františka Pokorného.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2021-02-09]. Dostupné online. 
  2. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-02-09]. Dostupné online. 
  3. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-02-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]