Josef Donát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Josef Donát
Ing. Josef Donát
Ing. Josef Donát
Narození22. února 1858
Chrášťany
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí14. března 1937 (ve věku 79 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Brně
Národnostčeská
Alma materPolytechnický ústav v Praze
Povolánípodnikatel
ChoťRůžena Donátová, roz. Fořtová
DětiSlávka Vuletič-Donátová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Donát (22. února 1858 Chrášťany[1]14. března 1937 Brno[2]) byl český elektrotechnik, průmyslník a vynálezce, spoluvlastník závodu Bartelmus & Co., posléze Bartelmus, Donát & Co, jednoho z prvních elektroprůmyslových podniků v Rakousku-Uhersku. Byl otcem elektroinženýrky Slávky Vuletič-Donátové, první ženy v Evropě, která obor absolvovala.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Chrášťany, Donátovo rodiště

Narodil se v Chrášťanech u Rakovníka do rolnické rodiny.[1] Po absolvování obecné školy vychodil Josef Donát reálku v Rakovníku, roku 1879 získal titul strojního inženýra na České škole technické v Praze. Roku 1880 odešel pracovat do Slaného, kde byl zaměstnán v strojírně Bolzano, Tedesko & Comp., dále působil v První české továrně na stroje v Libni, následně se odstěhoval do Brna kvůli místu ve strojírně Brand & L'Huillier. Stále více jej přitahoval obor elektrotechniky.

Bartelmus & Co.[editovat | editovat zdroj]

Roku 1887 nastoupil Donát jako šéfkonstruktér a vedoucí výroby do nově zřízeného elektrozávodu Bartelmus & Co., který založil podnikatel Robert Bartelmus ze se svým společníkem, rovněž technikem, Štěpánem Doubravou. Firma fungovala v pronajatých prostorách strojírny Brand & L'Huillier jako závod na výrobu a stavbu elektrických přístrojů a komponentů s 15 dělníky. Roku 1889 do firmy Donát podílově vstoupil vkladem 20 tisíc zlatých. Téhož roku se také Donát oženil s Doubravovou nevlastní sestrou, Růženou Fořtovou, rok nato se jim narodila dcera Miloslava (Slávka) a Doubrava se stal jejím kmotrem. Rodina bydlela v brněnské Údolní ulici.

Firma se pozvolna prodírala k úspěchu a začala tak tvořit úspěšnou konkurenci Křižíkovým závodům. Za osvětlení Jubilejní císařské výstavy v Brně v roce 1888 byla Bartelmusovi udělena stříbrná medaile. Firma se výraznou měrou podílela na elektrifikaci Brna v podobě veřejného osvětlení či přívod elektřiny do průmyslových podniků. Josef Donát pracoval spolu s Doubravou na zlepšení jeho konstrukce obloukové lampy, jejímž výsledkem byla konstrukce tzv. Doubravo-Donátovy obloukovky. Roku 1897 ve svých čtyřiceti náhle zemřel ve Vídni společník firmy Štěpán Doubrava, což celý podnik citelně zasáhlo. Donát dokončil konstrukci lampy samostatně. Postupně byly přikoupeny nové objekty v brněnské Nové ulici, kam se továrna rozrostla.

Bartelmus, Donát & Co[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1903 byl Donát majoritním vlastníkem továrny, firma následně změnila název na Bartelmus, Donát & Co. Po neshodách s Robertem Bartelmem, který roku 1911 z vedení firmy odstoupil a odešel do důchodu, vedl závod samostatně. Továrna v době svého největšího rozmachu zaměstnávala přes 200 pracovníků. Roku 1923 se společnicí podniku stala dcera Slávka Vuletič-Donátová, která o dva roky později získala na České vysoké škole technické v Brně titul v oboru elektroinženýrství, a to jako první žena v Evropě. Továrna fungovala pod vedením Josefa Donáta až do roku 1927, kdy byla z důvodu úpadku a špatných hospodářských výsledků přičleněna ke Škodovým závodům, Donát se následně stal členem správní rady firmy Škoda.

Mimo podnikání se Josef Donát čile zapojoval do brněnského a vlasteneckého společenského života, zejména v Brně: byl členem Spolku českých inženýrů, zakládajícím členem Spolku českých techniků v Markrabství moravském, čestným členem Spolku československých inženýrů, vytvořil též tzv. Donátův studijní fond určený pro univerzitní posluchače techniky. Roku 1919 mu byl udělen čestný doktorát na České vysoké škole technické v Brně.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Josef Donát zemřel 14. března 1937 v Brně ve věku 79 let a byl pohřben v rodinné hrobce na Ústředním hřbitově v Brně, spolu s manželkou a rodinou své dcery.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Josef Donát se roku 1889 v Brně oženil s Růženou Donátovou, rozenou Fořtovou, se kterou počali dceru Slávku, provdanou Jabůrkovou, později Vuletič-Donátovou. Jeho bratrem byl politik, meziválečný poslanec a senátor Národního shromáždění ČSR za Republikánskou stranu zemědělského a malorolnického lidu (agrárníky) Václav Donát, rovněž narozený v Chrášťanech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Matriční záznam o narození a křtu farnost Kněževes
  2. Matrika 16917, sn. 110 [online]. MZA [cit. 2023-02-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]