John Taverner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Taverner
Základní informace
Narození1490
Lincolnshire
Úmrtí18. října 1545 (ve věku 54–55 let)
Boston
Místo pohřbeníSt Botolph's Church, Boston
Povoláníhudební skladatel
Nástrojevarhany
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John Taverner (kolem 1490 v Lincolnshire - 18. října 1545 Boston v Lincolnshire) byl anglický renesanční hudební skladatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

O Tavernerově životě se ví jen málo. V letech 1524/25 byl členem kolegiálního sboru v Tattershallu na jihu anglického hrabství Lincolnshire. Biskup z Lincolnu ho v roce 1525 navrhl jako sbormistra pro nově založenou Cardinal's College (nyní Christ Church College and Cathedral) v Oxfordu. Pro podezření z existence kacířských (luteránských) skupin na škole byla univerzita převzata do správy krále a Taverner ji opustil v roce 1530.

V roce 1536 se Taverner objevuje v záznamech města Boston v hrabství Lincolnshire. Bohatá farnost kostela sv. Botolfa měla sbor 30 zpěváků. Církev však královskými nařízeními zchudla, a proto tam Tavernovo zaměstnání v roce 1537 skončilo. Taverner však zůstal v Bostonu. Byl v kontaktu s Thomasem Cromwellem, protestantským ministrem anglického krále Jindřicha VIII. Jeho jménem pak v roce 1534 rušil kláštery v oblasti Bostonu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jako skladatel se Taverner věnoval výhradně církevní hudbě. K jeho nejdůležitějším dílům patří:

  • Missa Gloria tibi Trinitas (6 hlasů)
  • Mše na Westron Wynde (4 hlasy)
  • Missa sine nomine (4 hlasy)
  • Mše na Playn Song (4 hlasy)

Mši Gloria tibi Trinitas vděčí anglická instrumentální hudba za tzv. In nomine, což byla mezi lety 1540 a 1700 jedna z nejpopulárnějších tamních forem. Sahá až k zhudebnění textu in nomine Domini (ve jménu Páně) v části Sanctus této mše, které pak anonymní skladatel přepsal pro soubor viol da gamba. Mnoho jiných skladatelů pak komponovalo variace a nová aranžmá tohoto díla, které odrážely stylistický vývoj anglické instrumentální hudby. In nomine složil ještě Henry Purcell (1659–1695). Se zmizením gambových těles z anglické instrumentální hudby také skončila tradice tohoto žánru. Ve 20. století se ho opět ujali skladatelé jako Peter Maxwell Davies a Gavin Bryars.

Dobásněný Tavernerův životní příběh se stal tématem opery Taverner Petera Maxwella Daviese, která měla premiéru v roce 1972.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John Taverner na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]