John Jacob Astor IV

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Jacob Astor IV
Narození13. července 1864
New York
USAUSA USA
Úmrtí15. dubna 1912 (ve věku 47 let)
Atlantský oceán
Příčina úmrtíutonutí
Místo pohřbeníTrinity Church Cemetery
Alma materHarvardova univerzita
St. Paul's School
Povolánípodnikatel, vynálezce, spisovatel, autor sci-fi a automobilový závodník
Politická stranaRepublikánská strana
ChoťAva Lowle Willing (1891–1909)[1][2]
Madeleine Astorová (1911–1912)[1][2]
DětiVincent Astor[1]
Ava Alice Muriel Astor[1]
John Jacob Astor VI[3][1]
RodičeWilliam Backhouse Astor, Jr.[1] a Caroline Schermerhorn Astor[1]
RodAstorové
PříbuzníCharlotte Augusta Astor[1] (sourozenec)
PodpisJohn Jacob Astor IV – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
John Jacob Astor IV v roce 1909
John Jacob se svou druhou ženou, na jaře 1912, krátce před smrtí (malba)

John Jacob Astor IV (13. července 1864 New York15. dubna 1912 Atlantský oceán) byl americký obchodník, vynálezce, spisovatel a v pozdější části svého života vlivný milionář. Byl nejbohatším cestujícím na palubě Titaniku a s odhadovaným jměním ve výši půl miliardy dolarů[4] byl ve své době považován za nejbohatšího člověka světa.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1864 ve městě Rhinebeck ve státě New York do vlivného rodu Astorů rodičům Williamu Backhouse Astorovi, Jr., a Caroline Webster Schermerhorn Astorové jako nejmladší z pěti dětí. Rodiče, sourozenci a jeho nejbližší mu říkali přezdívkou Jack.

Navštěvoval školu sv. Pavla v Concordu (hlavním městě New Hampshire) a později Harvardovu univerzitu.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Prvním jeho literárním úspěchem bylo A Journey in Other Worlds z roku 1894, sci-fi román z roku 2000 na Saturnu a Jupiteru. Ve stejném období ale začal podnikat. Bohatství vydělal v nemovitostech. Nejen prodejem ale i tím, že je nechával stavět – např. v roce 1897 postavil (Waldorf-)Astoria Hotel s přívlastkem nejluxusnějšího hotelu na světě.[5] V polovině 90. let 19. století se angažoval v politice ve státě New York. Po roce 1898 financoval americkou armádu ve Španělsko-americké válce.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Se svojí manželkou Madeleine Astor po svatbě zamířili do Evropy. Madeleine otěhotněla a chtěla, aby se její potomek narodil ve Spojených státech. Astor IV tak pro návrat zpět přes Atlantik zvolil plavbu v luxusní lodi Titanic. S jeho smrtí se stejně jako s osudem Titanicu pojí zajímavé konspirační teorie – jedna z nich staví na tom, že u Titanicu byly pár dní před vyplutím vyměněny všechny insignie se svou sesterskou lodí Olympic (jež nebyla ve stoprocentním stavu po nedávné kolizi s jinou lodí) a tedy potopení Titanicu/Olympicu byl pojistný podvod ze strany společnosti White Star Line; a druhá se týká odstranění Astora, kdy tento muž měl být významným odpůrcem tzv. „plánu z Jekyll Island“ z roku 1908, v němž několik vlivných amerických bankéřů plánovalo vznik kartelu komerčních amerických bank a převzetí několika významných privilegií jako rozhodováním o míře inflace či emisemi měny. Astor měl být jedním ze tří vlivných mužů, kteří údajně byli jediní schopni vznik tohoto kartelu ohrozit – dalšími byli Benjamin Guggenheim a Isidor Straus – a podle této teorie tedy museli být odstraněni. Všichni tři muži, shodou okolností všichni na palubě Titaniku, přišli při této tragédii o život.[6][7] J. P. Morganovi, vlivnému bankéři a podnikateli, který společnost White Star Line financoval a měl zájem na vytvoření bankovního kartelu, to tedy mohlo nabídnout příležitost tyto okolnosti využít a „zabít tři mouchy jednou ranou“.

Astor IV byl nalezen 22. dubna parníkem Mackay-Bennett společnosti White Star coby „číslo 124“. Identifikovaly ho kapesní hodinky, prstýnek a hotovost, neboť obličej byl rozdrcený. Díky tomu se usuzuje, že na Astora se zřítil přední komín Titaniku při jeho potopení, což znamená, že se okolo 3:15 hodin nacházel na člunové palubě. Pohřben je v Trinity Church Cemetery v New York City. Jeho žena se zachránila a o pár měsíců později porodila zdravého syna, Johna Jacoba Astora VI.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Byl dvakrát ženat. Ve Filadelfii se v únoru 1891 oženil s Avou Lowle Willing (1868–1958). Z manželství, které skočilo v roce 1910 rozvodem, vzešel syn Vincent (1891–1959) a dcera Ava Alice Muriel (1902–1956).

V září 1911 si v Newportu vzal osmnáctiletou Madeleine Talmage Force (1893–1940), která čtyři měsíce po potopení Titanicu a smrti manžela porodila jejich společného syna Johna Jacoba Astora VI (1912–1992). Madeleine se poté ještě dvakrát provdala, rozvedla a měla další dva syny.

Ztvárnění ve filmu[editovat | editovat zdroj]

Ve filmu Titanic z roku 1997 postavu Johna Jacoba Astora ztvárnil německo-americký herec Eric Braeden.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]