John Hopcroft

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Hopcroft
John Hopcroft
John Hopcroft
Narození7. října 1939 (84 let)
Seattle
Alma materStanfordova univerzita
Seattle University
Povoláníinformatik a vysokoškolský učitel
ZaměstnavateléCornellova univerzita
Seattle University
OceněníTuringova cena (1986)
ACM Fellow (1994)
Pamětní cena Harryho H. Gooda (2005)
Fellow of the Society for Industrial and Applied Mathematics (2009)
medaile Johna von Neumanna (2010)
… více na Wikidatech
Webwww.cs.cornell.edu/jeh/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John Hopcroft (* 7. října 1939) je renomovaný počítačový teoretický vědec, jehož knihy o teorii vyčíslitelnosti a datových strukturách jsou považovány za jedny z nejlepších. Je profesorem inženýrství a aplikované matematiky v počítačových vědách na Cornell University [1].

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Hopcroft získal bakalářský titul roku 1961, magisterský v roce 1962 a titul Ph.D. v roce 1964, vše na Stanfordově univerzitě. Dále tři roky pracoval na fakultě Princeton University. Do Cornell University přišel roku 1967 a profesorem byl jmenován roku 1972. Hopcroft také získal čestný doktorát za humanitní vědy.

Vědecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Hopcroft se zabýval především algoritmy, formálními jazyky a konečnými automaty. Společně s kolegy Jeffrey Ullman a Alfred Aho napsali několik knih na tato témata: Data Structures and Algorithms, Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation a The Design and Analysis of Computer Algorithms.

Za svou vědeckou činnost obdržel John Hopcroft roku 1986 Turingovu cenu, ekvivalent Nobelovy ceny ve světě informatiky. Citace odůvodnění: „Za zásadní přínos v oblasti návrhu a analýze algoritmů a datových struktur“. V roce 1992 byl Georgem Bushem nominován do Národní vědecké nadace. V roce 2009 získal čestný doktorát na Saint Petersburg State University of Information Technologies, Mechanics and Optics.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John Hopcroft na anglické Wikipedii.