John Gotti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Gotti
Rodné jménoJohn Joseph Gotti, Jr.
Narození27. října 1940
Bronx
Úmrtí10. června 2002 (ve věku 61 let)
Springfield
Příčina úmrtírakovina jícnu
Místo pohřbeníSt. John Cemetery (Queens)
Alma materFranklin K. Lane High School
Povolánígangster a extortionist
DětiVictoria Gotti
John A. Gotti
PříbuzníPeter Gotti, Richard V. Gotti, Gene Gotti a Vincent Gotti (sourozenci)
Carmine Agnello Jr. (vnuk)
FunkceCapo dei capi
godfather
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John Joseph Gotti Jr.[1] (27. října 1940 New York10. června 2002 Springfield, Missouri) byl americký mafián a boss kriminální rodiny Gambino ve městě New York. V roce 1985 byl na jeho rozkaz zavražděn boss rodiny Gambino, Paul Castellano. Krátce poté převzal Gotti vedení rodiny a stal se tím hlavou údajně nejmocnějšího syndikátu americké mafie.

Gotti vyrůstal se svými bratry v chudobě a na dráhu zločinu se dal ve velmi mladém věku. Brzy začal vynikat svými výdělky a stal se chráněncem podšéfa rodiny Gambino, Aniella Dellacroce, který měl na starosti území čtvrti Ozone Park v okrese Queens. Poté, co FBI zatklo několik lidí z Gottiho skupiny za prodej drog, Gotti dostal strach, že bude i se svými bratry za překupnictví drog Castellanem zabit. Rozhodl se tedy využít vzrůstající nespokojenosti se způsobem vedení záležitostí rodiny Castellanem a zorganizoval jeho vraždu.

Na vrcholu své kariéry byl Gotti jedním z nejmocnějších a nejnebezpečnějších kriminálních bossů ve Spojených státech. Byl znám svou výmluvností a okázalým vystupováním, které mu u části veřejnosti získávalo oblibu. Zatímco ostatní členové mafie se snažili být nenápadní a zejména nebudit pozornost médií, Gotti si svými drahými obleky získal přezdívku „švihácký don“. Později, poté co byl v 80. letech třikrát v mediálně sledovaných soudních procesech osvobozen, se jeho přezdívka změnila na „teflonový don“, ačkoli později vešlo ve známost, že soudní procesy byly mařeny ovlivňováním poroty, nepřístojnostmi porotců a zastrašováním svědků. Policie a FBI však pokračovaly ve sbírání důkazů proti Gottimu a to nakonec vedlo k jeho pádu. V době svého vládnutí rodině Gambino údajně Gotti ročně vydělával mezi 5 a 20 milióny dolarů ročně.

Gottiho podšéf, Salvatore "Sammy the Bull" Gravano, nakonec pomohl FBI Gottiho obžalovat. V roce 1991 Gravano souhlasil, že dodá důkazy a bude svědčit proti Gottimu, neboť na jednom z odposlechů slyšel, jak se o něm Gotti vyjadřuje s opovržením. V roce 1992 byl Gotti usvědčen z pěti vražd, organizování vraždy, podvodů, maření výkonu spravedlnosti, daňových úniků, ilegálních hazardních her, vydírání a lichvy. Byl odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění a převezen do státní věznice v Marion v jižním Illinois. Zemřel 10. června 2002 na rakovinu hrdla ve federální věznici ve Springfieldu v Missouri. Podle bývalého bosse kriminální rodiny Lucchese, Anthonyho Cassa, „to, co dělal John Gotti, bylo začátkem konce Cosa nostry“.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John Gotti na anglické Wikipedii.

  1. Capeci, Mustain (1996), pp. 25–26
  2. Philip Carlo, Gaspipe: Confessions of a Mafia Boss, 2008. Page 134.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]