Johana Anglická (1237)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johana Anglická
paní Walesu
Portrét
Detail Johanina náhrobku
Narození1188?
Úmrtí2. února 1237
PohřbenaLlanfaes
ManželLlywelyn ap Iorwerth
PotomciHelena
Dafydd ap Llywelyn
DynastiePlantageneti
OtecJan Bezzemek
MatkaKlemencie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johana Anglická (velšsky Siwan[1], 1188? - 2. února 1237) byla nemanželská dcera anglického krále Jana a manželka Llywelyna, prince Walesu a Gwyneddu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Johana se narodila pravděpodobně v době, kdy byl princ Jan ještě svobodný a zdaleka netušil, že se stane anglickým králem. Byl posledním ze čtyř synů z bouřlivého svazku Jindřicha II. a Eleonory Akvitánské. Matkou děvčete je dle nekrologu v Tewkesburských análech Klemencie.

Pravděpodobně roku 1204[2] byla Johana otcem provdána za jednoho z velšských princů - Llywelyna. Z manželství se jistě narodily dvě děti - Helena a David a spekuluje se o několika dalších, u kterých je matka nejistá. Roku 1226 získala Johana díky přímluvě nevlastního bratra anglického krále Jindřicha papežský dispenz, na jehož základě byl legitimován její původ, ovšem bez nároku jejích dětí na anglický trůn.

O čtyři roky později otřásl Walesem skandál, když byla nalezena s manželovým bývalým vězněm Vilémem z Braose v ložnici. Hrabě zaplatil životem, byl oběšen a Johana byla na rok umístěna v domácím vězení. Llywelyn vzal poté svou ženu zpět a obnovil s ní manželské soužití, které však netrvalo dlouho, protože na počátku roku 1237 zemřela. Llywelyn na manželčinu památku založil františkánský klášter na ostrově Llanfaes, kde byla také pohřbena. Klášter zanikl za vlády Jindřicha VIII., Johanin náhrobek se však zachoval. Dnes je umístěn ve farním kostele Panny Marie a sv. Mikuláše v Beaumaris na ostrově Anglesey.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Joan, Lady of Wales na anglické Wikipedii.

  1. www.llywelyn.co.uk. www.llywelyn.co.uk [online]. [cit. 2009-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-10. 
  2. www.mittelalter-genealogie.de

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]