Joachim Joachimczyk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joachim Joachimczyk
Narození16. května 1914
Swornegacie
Úmrtí4. května 1981 (ve věku 66 let)
Gdaňsk
Místo pohřbeníWitomino Cemetery in Gdynia
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Varšavské povstání: Tři příslušníci praporu Parasol po ústupu kanály. Uprostřed spojka Maria Stypułkowska-Chojecka ("Kama"), vpravo Krzysztof Palester ("Krzych", padl v září)

Joachim Joachimczyk (16. května 1914 ve Swornigacie – 4. května 1981 v Gdaňsku) byl polský fotoreportér, voják Zemské armády, účastník Varšavského povstání.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě v roce 1935 na Státní nižší reálce v Chojnicích se přestěhoval do Gdyně. V roce 1939 bojoval v zářijové invazi v oblasti Svatokřížských hor jako podporučík v 16. pěší divize.

Během německé okupace žil ve Varšavě. Poté používal pseudonym „Joachim“. Byl fotoreportérem fotografického oddělení Úřadu pro informace a propagandu (BIP) Zemské armády. Během Varšavského povstání nejčastěji fotografoval v centru města. Byl jedním z nejaktivnějších fotožurnalistů BIP. Po kapitulaci desky a otisky ukryl ve sklepě domu u Aleji Róż, ale po osvobození našel jen jejich část.

Po kapitulaci povstání byl odvezen do stalagu X B v Sandbostelu u Hamburku. Při převozu do dalšího tábora utekl. Cestou po Německu bez jakýchkoli dokladů se mu v listopadu 1944 díky dobré znalosti němčiny podařilo dostat do Gdyně. Navázal kontakt s tajnou konspirační organizací Tajny Hufiec Harcerzy a spolu s nimi zorganizoval akci B-1 a akci B-2. Cílem akce B-1 bylo vyfotografovat lodě v přístavu Gdyně. Informace byla předána Britům, kteří ve dnech 18. až 19. prosince 1944 provedli nálet na přístav Gdyně a potopili mnoho lodí, včetně německé bitevní lodi Schleswig-Holstein.

Po válce vystudoval ekonomii a řadu let pracoval jako ředitel Areálu chemické školy v Gdyni-Cisowé.

Autorství fotografií podepsaných pseudonymem „Joachim“ bylo dlouhá léta záhadou, dokud jej v roce 1979 nerozluštil prof. Władysław Jewishiewicki.

Jeho fotografie byly představeny na výstavě Varšavské povstání optikou povstaleckých fotoreportérů (v letech 2004–2005 ve Varšavě a Paříži ) a byly také součástí mnoha publikací o Varšavském povstání.

Je pohřben v nové Aleji zásluh na hřbitově v Gdyni-Witominu (oddíl 26-37-13) [1].

Fotogalerie Joachima Joachimczyka z Varšavského povstání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Joachim Joachimczyk na polské Wikipedii.

  1. Wyszukiwarka cmentarna - Cmentarze Komunalne w Gdyni
  2. Archiwum Dokumentacji Mechanicznej, "Zbiór reprodukcji dotyczących powstania warszawskiego", sygn. XXVIII-120.
  3. Muzeum Powstania Warszawskiego: MPW-IP/2665

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]