Jisra'el Tal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jisra'el Tal
Narození13. září 1924
Machanajim
Úmrtí8. září 2010 (ve věku 85 let)
Rechovot
Místo pohřbeníRechovot
Povolánívoják a důstojník
OceněníIzraelská cena (1997)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jisra'el Tal (hebrejsky: ישראל טל, narozen 13. září 1924,[1] zemřel 8. září 2010), známý též jako Talik (hebrejsky: טליק), byl generál Izraelských obranných sil (IOS), známý pro svou znalost tankového boje. V čele izraelských tankových jednotek se zúčastnil řady významných bitev. Byl brigádním velitelem během suezské války, velitelem obrněné divize na Sinaji za šestidenní války a velitelem jižní fronty v závěrečné fázi jomkipurské války.

Izraelská vláda se v roce 1970 rozhodla pro novou konstrukci tanků. Generál Jisra'el Tal se stal vedoucím týmu, který na základě charakteristik izraelských bojišť a zkušeností z předchozích bitev vypracoval unikátní izraelskou konstrukci tanku Merkava (do služby uveden v roce 1979).

Jisra'el Tal je považovaný za jednoho z nejlepších a nejúspěšnějších taktiků tankového boje v historii. Jeho obraz visí na Stěně největších tankových velitelů amerického Pattonova muzea jezdectva a tankových vojsk, která má symbolizovat pět nejlepších tankových velitelů historie: Mošeho Peleda, George Pattona, Creightona Abramse, Jisra'ela Tala a Erwina Rommela.

Pomník tanku Merkava v Rehovotu

V roce 1997 obdržel za „mimořádný přínos společnosti a státu“ Izraelskou cenu. Zemřel 8. září 2010 v Kaplanově nemocnici ve městě Rechovot.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Israel Tal na anglické Wikipedii.

  1. Tal's official CV on the IDF's Armoured Corps commemoration site (in Hebrew) [online]. [cit. 2013-05-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-16. (hebrejsky) 
  2. IDF Maj.-Gen. (res.) Israel Tal dies at age 86 [online]. Jerusalem Post [cit. 2010-09-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]