Jirka Mucha (hudebník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jirka Mucha)
Jirka Mucha
Základní informace
Narození3.6. 1977
Plzeň
ŽánryIndie, rock, pop, psychedelická hudba, world music
Povolánízpěvák
NástrojeKytara, zpěv
Webhttps://www.jirkamucha.cz/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jirka Mucha (* 3. června 1977, Plzeň) je český multiinstrumentalista, skladatel, zpěvák. Znám především pro svou spolupráci s indickými hudebníky, filmové hudbě a také pro své výrazně melodické písně založené na vícehlasých vokálech.

Život - hudba[editovat | editovat zdroj]

Je znám pro svou spolupráci s významnými indickými hudebníky jako je bollywoodský zpěvák Raman Mahadevan, Runa Rizvi a Anagha Dhomse. Jeho hudba je kombinací mnoha žánrů, ve kterých se protíná rock, pop, jazz, psychedelická hudba a world music. To vše s důrazem na polyfonní vokály a výraznou melodiku.

Jirka Mucha složil hudbu k dokumentárnímu filmu The Lost Village. Je spoluautorem a producentem písně Saathiya k indickému filmu Myoho. V České republice vystupoval se svojí partnerkou Janou Balejovou. Jako duet spolu získali první místo na folkové soutěži Notování a také se zúčastnili plzeňského kola Porty, kde vyhráli interpretační a autorskou soutěž. Byl také hostem, jako jediný evropský hudebník, na druhém ročníku největšího indického hudebního festivalu "Storm Festival" v indickém státě Karnátaka. Jirka Mucha se rovněž věnuje studiové práci jako zvukový mistr a producent.

V roce 2012 natočil své debutové album Jinou cestou, které je směsicí skladeb a písní, demo nahrávek z různých období. V roce 2020 vydal nové album s názvem Partner In Time, na kterým se mimo jiné podílel i známý americký rockový zpěvák Steve Conte či indická zpěvačka Anagha Dhomse.

Filozofie[editovat | editovat zdroj]

Indie ovlivnila Jirku Muchu nejen svou hudbou, ale i filozofií a životním postojem, jež se promítá do jeho hudby i textů. Je rovněž zastáncem svobodného vzdělávání a otevřeným zastáncem psychedelických látek, což jsou témata, kterým se živě věnuje na svém blogu. Je striktní vegetarián a abstinent.

Spolupráce s Ramanem Mahadevanem[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017, po devíti letech spolurpáce, vydává Mucha spolu s Ramanem Mahadevanem dva singly a videoklipy, určené pro indické publikum. První píseň zpívaná v sanskritu se jmenuje Chintamani a druhá v hindštině nese název Tu.[1] V Indii vystupují pod názvem Raman & Jirka.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RAMAN & JIRKA OFFICIAL. Tu | Tu By Raman Mahadevan & Jirka Mucha | Raman Jirka | Shellee. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. Let the Melodies Flow with Raman & Jirka’s Newest Song Release | Indian Food Express. www.indianfoodexpress.in [online]. [cit. 2017-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-13. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]