Jindřichovice (nový zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nový zámek v Jindřichovicích
Nový zámek v Jindřichovicích
Nový zámek v Jindřichovicích
Účel stavby

ubytovací zařízení

Základní informace
Slohklasicismus
Výstavba18. století
Současný majitelmanželé Chroustovi
Poloha
AdresaKolinec-Jindřichovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Další informace
Webhttp://www.zamek-jindrichovice.cz/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nový zámek v Jindřichovicích na Klatovsku je někdejší sídlo drobné venkovské šlechty. Byl vystavěn v 18. století, kdy nahradil jindřichovický starý zámek.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jindřichovický nový zámek, zadní trakt
Zámecký salonek

První písemná zmínka o majiteli jindřichovického panství pochází z roku 1381. Byl jím jistý Drha řečený Černobýl, či též Dobrohost, který zde toho roku zemřel. Část panství ve 14. století patřilo jistému zemanu Přibíkovi († 1382). Narodil se zde také Oldřich z Jindřichovic, jehož Oldřich I. z Rožmberka věznil na Novém Hradě a poté propustil.

Předchůdcem dnešního nového zámku byla tvrz přestavěná na zámek. Tvrz, jejíž původní podoba však není známa vznikla v letech 1397–1418, kdy je jako majitel Jindřichovic uváděn Drslav z Jindřichovic, snad syn Oldřicha, který byl purkrabím na nedalekém hradě Velhartice. Tvrz při zdejším statku měla nejspíše podobu gotické palácové stavby (možná i s věží), která posloužila jako organický základ pozdější přestavby.

Po výstavbě nového jindřichovického zámku o dvou křídlech v 18. století v těsném sousedství někdejší tvrze, byl význam starého zámku však odsunut do pozadí.

Na počátku 19. století byla při východním okraji postavena poutní kaplička svatého Václava.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Současnou podobu získal objekt starého zámku při přestavbě v 19. století. Na počátku 20. století proběhly ještě celkové stavební úpravy objektu, kdy vznikla válcová vížka u západního traktu. V roce 1955 byl celý objekt znárodněn a bylo zde umístěno zemědělské družstvo.

Po roce 1989 nemohl být zámek vrácen v restitucích, neboť původní majitel žil v Kanadě a neměl české, respektive československé občanství.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zámek Jindřichovice - historie [online]. [cit. 2018-11-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-08-30. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]