Jindřich Saxl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jindřich Saxl
Narození1. června 1893
Brankovice
Úmrtí5. června 1942 (ve věku 49 let)
Brno
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Brně
Povolánípedagog
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jindřich Saxl (1. červen 1893, Brankovice5. červen 1942 Brno) byl zaměstnancem Městského stavebního ředitelství v Brně, jeho odboru městského stavebního úřadu, oddělení dopravních staveb[1].

Ve 30. letech byl odpovědný za dopravní strategii města Brna. Byl absolventem dopravního inženýrství na stavební fakultě vysokého učení technického v Brně. Velmi kriticky se vyjadřoval k přemístění brněnského hlavního nádraží na jiné místo. Byl propagátorem celistvého pohledu na problém železniční dopravy nejen z pohledu jejího vlastního provozu, ale i cílí, které má v konečném důsledku plnit (zájmy cestujících)a spolu s průmětem strukturálních poměrů měst a obcích, které železnice propojuje[2].

Po příchodu nacistů se aktivně zapojil jako hned několik výše postavených kolegů Magistrátu města Brna do protinacistického odboje. Byl ale v období tzv. druhého stanného práva dopaden a po mučení v Kounicových kolejích 1942 popraven.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ing. Jindřich Saxl in: Encyklopedie Brna
  2. Ing. Jindřich Saxl, Železniční problém. in: Brno přehled historického, hospodářského, sociálního a stavebního vývoje. Brno 1935