Jindřich Beaufort (3. vévoda ze Somersetu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jindřich Beaufort
vévoda ze Somersetu
Portrét
Erb Beaufortů, hrabat a vévodů ze Somersetu
Narození23. ledna 1436
Londýn
Úmrtí15. května 1464
Bitva u Hexhamu
PohřbenHexham Abbey
PotomciCharles Somerset
OtecEdmund Beaufort, vévoda ze Somersetu
MatkaEleanor Beauchampová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jindřich Beaufort, 3. vévoda ze Somersetu (23. ledna 143615. května 1464), někdy také označovaný jako 2. vévoda, protože titul vévody ze Somersetu byl znovu vytvořen pro jeho otce, poté co jeho strýc zemřel, byl významným Lancasterským vojenským velitelem v době války růží.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Byl synem Edmunda Beauforta, vévody ze Somersetu a Eleanory Beauchampové, dcery Richarda Beauchampa, hraběte z Warwicku. Byl tak bratrancem Markéty Beaufortové a Richarda Neville, hraběte z Warwicku a strýcem Jindřicha Stafforda, vévody z Buckinghamu.

Jindřich bojoval v první bitvě u St Albans (1455) kde utrpěl těžké zranění a jeho otec byl zabit. Byl hlavním Lancasterským velitelem ve vítězných střetech s Yorkybitvě u Wakefieldu (1460) a druhé bitvě u St Albans (1460) a také v bitvě u Towtonu (1461), která skončila Lancasterskou porážkou, po níž utekl do Skotska.

Ze Skotska odešel do Francie, aby vyjednal pro Lancastery podporu, ale byl zde po nějakou dobu vězněn a později odejel do Vlámska a nakonec se přes Skotsko vrátil do Anglie. Bránil několik Lancasterských hradů a po kapitulaci na konci dlouhého obléhání jednoho z nich vyjádřil ochotu usmířit se s králem Eduardem IV. Ten potřeboval posílit svou pozici na trůně vítězstvím nad některým s Lancasterských velitelů a tak Jindřicha omilostnil a vrátil mu jeho majetek i tituly.

Po několik následujících let strávil Somerset na Eduardově dvoře a radil mu ve vojenských záležitostech. Na konci roku 1463 se přiklonil zpět k Lancasterům, spěchal na sever Anglie a začal shromažďovat vojsko. Až do května 1464 úspěšně ovládal severní část země. Osudným se mu stala bitva u Hexhamu, kde bylo jeho vojsko poraženo a on sám krátce po bitvě popraven. Byl pohřben v Hexhamském opatství. Jindřich nebyl ženatý a nezanechal žádné legitimní potomky. Jeho nemanželským synem Karlem Somersetem, 1. hrabětem z Worcesteru (1450 - 1526), ale pokračuje rod Beaufortů až do současné doby.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Henry Beaufort, 3rd Duke of Somerset na anglické Wikipedii.