Jindřiška Příhodová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JUDr. Jindřiška Příhodová
Jindřiška Příhodová (1936)
Jindřiška Příhodová (1936)
Rodné jménoJindřiška Kreuzová
Narození4. říjen 1905
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí27. únor 1982 (ve věku 76 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materPrávnická fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníprávnička, diplomatka
ChoťVáša Příhoda
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jindřiška Příhodová (rozená Kreuzová, přezdívaná Jetty, 4. říjen 1905 Vídeň27. únor 1982 Praha) byla česká právnička, novinářka a diplomatka, druhá manželka houslisty Váši Příhody. Stala se první ženskou absolventkou Konzulární akademie ve Vídni a zároveň de facto první československou diplomatkou, nikdy však nezastávala diplomatickou funkci.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve Vídni v české rodině. Její strýc Václav Fišer byl v letech 1933 až 1948 majitelem pražské kavárny Slavia. Po získání základního vzdělání nastoupila na vídeňskou Konzulární akademii, kterou absolvovala jako první žena v historii ústavu. Následně se přesunula do Prahy, kde začala studovat na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Stala se jednou z prvních studentek školy, ženám bylo umožněno řádně navštěvovat univerzity až se vznikem Československa roku 1918.

V Praze[editovat | editovat zdroj]

Svatba Váši Příhody a Jindřišky Kreuzové (19. prosince 1936)

Po absolutoriu vysoké školy začala Kreuzová pracovat jako koncipientka. Díky strýci se seznámila a následně korespondovala s populárním českým houslistou Vášou Příhodou. Roku 1930 se však Příhoda oženil s dcerou houslisty Arnolda Rosé, Almou. S tou se však v polovině 30. let rozvedl a záhy po rozluce prvního manželského svazku s Jindřiškou uzavřel 19. prosince 1936 v Praze na Starém Městě sňatek.[1] Jindřiška pak byla v domácnosti. Z tohoto manželství se narodila v roce 1938 dcera Libuše, později provdaná Fialová.

Během druhé světové války byla rodina Příhodové vnímána úřady Nacistického Německa jako nepohodlná a její strýc Jindřich Fišer byl uvězněn v koncentračním táboře Osvětim. Manželství Příhodových bylo pak 4. listopadu 1943 rozvedeno, neboť Příhoda rozvinul poměr s českoněmeckou herečkou Helenou Hrubou, se kterou se posléze oženil.

Po roce 1948[editovat | editovat zdroj]

Po převzetí moci ve státě komunistickou stranou v Československu v únoru 1948 a odchodu Váši Příhody do exilu ve Spojených státech byla Příhodová kvůli svému třídnímu původu a peripetiím bývalého manžela vystavena politické perzekuci. Nadále pracovala jako redaktorka ČTK až do odchodu do penze.

Jindřiška Příhodová zemřela v pražském Veleslavíně 27. února 1982 ve věku 76 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CAPTCHA - Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2016-08-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]