Jim Lea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jim Lea
Základní informace
Rodné jménoJames Whild Lea
Narození14. června 1949 (74 let)
Anglie Wolverhampton, West Midlands, Anglie
ŽánryHard rock, glam rock, glam metal, heavy metal
Povolánízpěvák-skladatel
NástrojeZpěv, kytara, baskytara
Aktivní roky1966–dosud
Příbuzná témataSlade
Webwww.jimleamusic.com
Významný nástroj
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jim Lea (narozen jako James Whild Lea, 14. června 1949, Wolverhampton, West Midlands) je anglický hudebník, který se proslavil jako baskytarista, klávesista, kytarista a doprovodný zpěvák a spoluautor v glam/hardrockové skupiny Slade.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Lea byl ovlivněn hudbou francouzského jazzového houslisty Stéphane Grappelliho, proto byly housle jeho oblíbeným nástrojem. Rodiče vlastnili podnik The Grange v Bilbrooku, kde vyrůstal. Navštěvoval Codsall Comprehensive School – dnes Codsall Community High School. Hrál ve Staffordšírském orchestru mladých a na hudební škole v Londýně, kde při praktické zkoušce získal vyznamenání a pak postupně přešel na piano, kytaru a konečně na baskytaru. Ve školní kapele 'Nick and The Axemen' hrál nejprve na kytaru, později na baskytaru.

Slade[editovat | editovat zdroj]

Lea se zúčastnil konkurzu do místní skupiny 'The 'N Betweens', jejímiž členy už byli bubeník Don Powell, kytarista Dave Hill a zpěvák Johnny Howells. Když se později přidal Noddy Holder, základ skupiny Slade byl hotov.

The Dummies[editovat | editovat zdroj]

Koncem 70. let ztrácela skupina Slade na popularitě a tak si Lea řekl, jestli by skladby Slade nebyly přijímány lépe, kdyby je nahrával jiný interpret. Koncem roku 1979 Lea založil se svým bratrem Frankem a jeho ženou Lousie, jako vedlejší projekt, skupinu 'The Dummies'. Skupina vydala tři singly, "When The Lights Are Out", "Didn't You Use To Use To Be You" a "Maybe Tonight". První singl byla coververze, která se původně objevila na albu Slade z roku 1974 Old New Borrowed and Blue. Všechny tři singly byly mnohokrát hrány na rozhlasových stanicích, ale prodej trpěl distribučními problémy.[1] Singl "Didn't You Use To Use To Be You" zařazen na 'A' playlist stanice BBC Radio One, což znamenalo, že byl předpoklad jeho umístění v hitparádě Top Ten.[2] Coververze představila Leovu dceru Bonny.[3] "Maybe Tonight" od Roye Wooda, kterou zpívala s Holderem. Později v roce 1992 bylo vydáno album A Day in the Life of the Dummies. Obsahovalo všechny skladby nahrané touto skupinou.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CHARLESWORTH, Chris. Slade, Feel the Noize!: an illustrated biography. London: Omnibus Press, 1984. ISBN 0-7119-0538-X. 
  2. The Dummies [online]. Usuarios.multimania.es [cit. 2011-08-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-05-19. 
  3. Slade Fan Club Newsletter July–August 1980
  4. A Day in the Life of the Dummies [VINYL]: Dummies: Amazon.co.uk: Music [online]. Amazon.co.uk, 9 September 2009 [cit. 2011-07-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jim Lea na anglické Wikipedii.