Jim Craig

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jim Craig
Osobní informace
Datum narození31. května 1957 (66 let)
Místo narozeníEaston, Massachusetts, USA
StátUSA USA
Výška185 cm
Hmotnost86 kg
Klubové informace
Aktivní roky19761984
Pozicebrankář
KlubyAtlanta Flames
Boston Bruins
Minnesota North Stars
Draft NHLV roce 1977 jako 72. celkově
týmem Atlanta Flames
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Lední hokej na ZOH
zlato ZOH 1980 USA
Výstroj z olympijského turnaje v Lake Placid, který Craiga i další mladíky z amerického mužstva proslavil

James Downey Craig (* 31. května 1957, Easton, Massachusetts, USA) je bývalý americký hokejový brankář, který chytal v klubech NHL Atlanta Flames, Boston Bruins a Minnesota North Stars. Je členem Síně slávy mezinárodní hokejové federace.

Reprezentace[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se postavil mezi tyče branky americké reprezentace při mistrovství světa 1979 v SSSR, kde skončil americký výběr sedmý – tedy předposlední. Trenér amerického výběru Herb Brooks v následující sezoně zařadil Craiga do mužstva, které se chystalo po celý úvod ročníku na olympijský turnaj v Lake Placid. V přípravě na něj Craig odchytal 55 zápasů. Na samotném turnaji se podařilo týmu, který byl poskládán z hráčů z univerzit, vybojovat šokující zlaté medaile po vítězství nad silným výběrem Sovětského Svazu. Dodnes je tento výsledek považován za jeden z nejpřekvapivějších v dějinách hokeje (označovaný jako Zázrak na ledě) a Craig patřil v mužstvu mezi nejvýznamnější osobnosti.

O Kanadský pohár 1981 jej připravilo zranění. V sezoně 1982/83 nastupoval za výběr USA, který byl složen z univerzitních hráčů a hráčů bez smlouvy v profesionálním klubu, za ten odchytal 23 utkání. Toto mužstvo bylo složeno, protože v březnu absolvovalo v Japonsku šampionát B-skupiny mistrovství světa po sestupu z elitní společnosti o rok dříve(vzhledem k termínu turnaje na něm nemohli hrát hráči NHL, která probíhala souběžně). Tento turnaj Američané vyhráli a vybojovali si účast na MS v příštím roce. Craig byl navíc zařazen do All star výběru.

Statistika na velkých mezinárodních turnajích

Rok Tým Událost   Zápasy Výhry Remízy Prohry Minuty Ink. góly Čistá konta Ink. G/Z
1979 USA MS 5 2 2 1 280 10 0 2.14
1980 USA OH 7 6 1 0 420 15 0 2.14

Klubová kariéra[editovat | editovat zdroj]

Craig chytal do roku 1979 za mužstva ve středoškolských či univerzitních soutěžích, poslední tři sezony strávil v celku Boston University Terriers. V závěru olympijské sezony 1979/80 se ve čtyřech utkáních objevil v dresu klubu NHL Atlanta Flames, který jej dva roky předtím draftoval. V ročníku 1980/81 odchytal 23 utkání za Boston Bruins. Další sezonu nastoupil pouze 13x v American Hockey League za Erie Blades a ročník 1982/83 chytal za americkou reprezentaci (viz výše). Poslední pokus dostat se do NHL absolvoval gólman v sezoně 1983/84, ovšem jeho působení v Minnesota North Stars mělo trvání pouhých tří utkání. Spíše trávil čas na farmě Salt Lake Golden Eagles v CHL. V létě 1984 se rozhodl pro konec kariéry.

Ve své kariéře tedy nastoupil pouze ve třiceti utkáních v nejprestižnější soutěži, ve kterých si připsal bilanci 11 vítězství – 7 remíz – 10 porážek. Během 1588 minut inkasoval rovnou stovku gólů, což činí průměr 3,78 obdržených branek na utkání.

Trenérská kariéra[editovat | editovat zdroj]

V letech 1994–1996 působil jako asistent trenéra u týmu NCAA ze Severovýchodní univerzity (Northeastern Univ.).

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

O olympijském triumfu v Lake Placid 1980 byl v roce 2004 natočen film, ve kterém Craiga hrál Eddie Cahill, který byl některých scénách nahrazován bývalým brankářem Billem Ranfordem kvůli větší věrohodnosti brankářských zákroků.

V roce 1981 v televizním filmu Zázrak na ledě byl ztvárněn pro změnu Stevenem Guttenbergem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Jim Craig – statistiky na Hockeydb.com (anglicky)
  • Jim Craig – statistiky na Eliteprospects.com (anglicky)
  • Jim Craig – statistiky na NHL.com (anglicky)
  • Jim Craig v databázi Olympedia (anglicky)