Městský hřbitov v Jilemnici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jilemnický hřbitov)
Jilemnický hřbitov
Katolický hřbitov v Jilemnici, v pozadí Haklova hrobka
Katolický hřbitov v Jilemnici, v pozadí Haklova hrobka
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
ObecJilemnice
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Náboženstvíkřesťanství, evangelicismus
Výstavba1810
Datum posvěcení14. listopadu 1810
Rozloha15 606 m²
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nový jilemnický hřbitov se nachází v obci Jilemnice ve Zvědavé uličce. Jeho rozloha činí 15 606 m²[1] a je rozdělen na katolickou část, evangelickou část a urnový háj.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší jilemnické pohřebiště se patrně rozkládalo kolem tehdejšího kostela sv. Vavřince v samém centru obce. Další místa pohřbívání se rozkládala kolem kostelíku sv. Alžběty (u Jilemnického zámku) a kolem kostelíku Božího těla v Jilmu (zbořen v roce 1803, samotný hřbitov byl zrušen v roce 1811).[2] Hřbitovy u kostela sv. Vavřince a u sv. Alžběty byly zrušeny výnosy Josefa II. Roku 1630 byl hlavní hřbitov přesunut ke kostelu sv. Kříže (první zmínka o tomto kostelu je z roku 1547, zbořen byl pak v roce 1787[3]). Hřbitov sloužil až do roku 1811, kdy přestal kapacitně dostačovat pro rozvíjející se město. Od té doby chátral až do roku 2019, kdy byl při výstavbě nového kruhového objezdu revitalizován a upraven.

14. listopadu 1810 byl vysvěcen nový (pouze katolický) hřbitov za Zvědavou uličkou a již 18. listopadu sem byla pochována dvojčátka z Víchové nad Jizerou. Ohraničení hřbitova původně zajišťovaly hustě vysázené smrčky, avšak poté, co se jednou vznítily od svíčky, bylo přikročeno ke stavbě kamenné a cihelné zdi.

V roce 1863 vznikl v západním sousedství evangelický hřbitov a v roce 1929 byl zásluhou ředitele školy Antonínem Klimentou zřízen urnový háj (kde byl Klimenta na čestném místě jako první pohřben).

Popis hřbitova[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov je rozdělen na tři části - katolickou, evangelickou a urnový háj. Katolické části dominuje Haklova pohřební kaple. Na západní straně nalezneme tři kaplové hrobky (Jeriova, Mládkova a bezejmenná).

Významné hroby[editovat | editovat zdroj]

  • Haklova pohřební kaple - monumentální neorenesanční hrobka rodiny Haklovy na hřbitově v Jilemnici. Vznik hrobky inicioval úspěšný obchodník a veřejný činitel Jan Hakl (1835–1917), stavba byla realizována podle návrhu pražského architekta Štěpánka roku 1885.[4] Stala se inspirací Jaroslavu Havlíčkovi k pasáži o hrobce stavitele Kiliána, otce Štěpy, na samém začátku románu Petrolejové lampy.[5] Na malířské výzdobě hrobky se podíleli Adolf Liebscher a Josef Scheiwel. Sochu panny Marie uvnitř vytvořil Bernard Otto Seeling.
    Interiér Haklovy hrobky
  • Hrob Bohumila Hanče - Hrob připomínající tragickou smrt lyžaře Bohumila Hanče, který dle nápisu na mramorové desce, umístěné na náhrobním kameni, zahynul v průběhu 50 km dlouhého lyžařského závodu v Krkonoších, nalezneme na evangelickém hřbitově.[6]
  • Hrob Jana Buchara - Místo věčného odpočinku řídícího učitele Jana Buchara, který je, dle nápisu v kartuši pod pamětní deskou s reliéfem lyžaře v telemarku, považován za tvůrce české turistiky, nalezneme u vstupu do urnového háje, nejzápadnějšího oddělení městského hřbitova.[7]

Zde pohřbené osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jilemnice | Detail hřbitova | Databáze historických hřbitovů. cimiterium.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  2. S.R.O, World Media Partners. Kaple Božího Těla - Jilemnice. CZeCOT.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  3. hřbitov - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  4. Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  5. Po stopách Petrolejových lamp [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  6. Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 
  7. Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-03-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]