Jiří Zelenka (bubeník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Zelenka
Základní informace
Jinak zvanýZelí
PřezdívkaZelí
Narození10. února 1963 (61 let)
Milevsko
Žánryrock, bigbeat
Povoláníbubeník
Nástrojebicí
Aktivní roky1980–dosud
Oceněníceny Anděl
PartnerkaNezadaný
DětiAdéla, Barbora, Hynek
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Zelenka (* 10. února 1963 Milevsko)[1] je český bubeník.

Je dlouholetým členem kapely Etc... zpěváka Vladimíra Mišíka, se kterou nahrál alba Nůž na hrdle (1999), Umlkly stroje (2004) a Ztracený podzim (2010). S členy Etc... rovněž doprovázel Vladimíra Mertu na albu Ponorná řeka (2011). Je dvorním bubeníkem kapely Bratři Ebenové. Spolupracuje s mnoha známými hudebníky, jako třeba Luboš Andršt, Kamil Střihavka, Michal Pavlíček, Vladimír Guma Kulhánek a kapely Žlutý pes, Flamengo, Big Heads, Blue Effect a místo dostal např. v kapele Olympic. Je firemním hráčem firmy Mapex.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jiří Zelenka se narodil v roce 1963 v Milevsku. S rodinou žil nějakou dobu v Oseku, poblíž Milevska. Do první třídy nastoupil v Milevsku roku 1970. Chodil do 1.ZŠ T.G.Masaryka. Od malička byl veden k hudbě, s otcem chodil hrát na svatby. Proto nastoupil do Základní hudební školy v Milevsku, na hru na akordeon. Byl také součástí Milevského pěveckého sboru (pod vedením Anděly Maršálkové). Roku 1978 nastoupil na milevské gymnázium, kde společně s kamarády založil svojí první kapelu s názvem Vega a tam si odbyl své bubenické začátky. Potom přešel k místní kapele Fantom, kde působil 6 let. Hru na bicí studoval u Miloše Veselého. V roce 1986 ho kontaktoval kytarista Pavel Skála a nabídl mu záskok v tehdy populární kapele Marsyas. Tím se odstartovala jeho profesionální kariéra.

V letech 1986–1988 byl Jiří Zelenka členem Posádkové hudby Praha. Na vojně začal zkoušet s kapelou Žlutý pes. Po ukončení služby tam nastoupil jako stálý člen. V kapele byl dvacet let. Kapely se o jeho talentu a profesionalitě začaly dozvídat a Jiří Zelenka se stal žádaným bubeníkem. Působil v kapelách jako Bigheads, BSP, Etc..., Krausberry, Flamengo, Blues Session a dalších. Byl žádán i do kapely Olympic, ale kvůli pracovní zátěži tuto nabídku nemohl přijmout.

Účinkoval také v televizním pořadu Na kloboučku. Také se podílel na muzikálu Jesus Christ Superstar.

Jiří Zelenka je stále žádaným bubeníkem, hraje s kapelami Etc..., Bratři Ebenové, Afterglow, Kybabu a dalšími, se kterými účinkuje na mnoha koncertech po celém Česku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]