Jiří Wenzl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Wenzl
Pomník Jiřího Wenzla v Petrůvce
Pomník Jiřího Wenzla v Petrůvce
Narození8. června 1923
Unerázka
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí15. dubna 1945
Petrůvka
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtízavražděn zastřelením
Místo pohřbeníMěstečko Trnávka
Národnostčeská
Vzdělánístřední
Alma materReálné gymnázium Jevíčko, poté Boskovice
RodičeFrantišek Wenzl, Vlasta Wenzlová
Příbuznísestry Danica a Blažena
člen Skauta
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Wenzl (uváděn i jako Jiří Wenzel, 8. června 1923 Unerázka15. dubna 1945 Petrůvka) byl český skaut a odbojář z období druhé světové války zavražděný nacisty.

Civilní život[editovat | editovat zdroj]

Jiří Wenzl se narodil 8. června 1923 v Unerázce. Jeho rodičemi byli profesoři Vlasta a František Wenzlovi. Vychodil obecnou školu v Bezděčí a poté studoval na reálném gymnáziu v Jevíčku. Po jeho zavření v roce 1941 pokračoval ve studiu v Boskovicích, kde i odmaturoval. Ve stejnou dobu konkrétně 9. 6. 1942 byl za odbojovou činnost popraven jeho otec a tak se Jiří Wenzl vrátil domů, aby pomohl matce v hospodářství a u toho chtěl setrvat i nadále. Psal básně a divadelní hry, byl ochotníkem a členem skautského oddílu v Jevíčku.

Protinacistický odboj[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako otec se i Jiří Wenzl zapojil do protinacistického odboje. Od podzimu 1944 podporoval partyzánské hnutí, opatřoval padělané průkazy, prováděl pro partyzány zpravodajskou činnost, dodával mapy a další materiál. V lednu 1945 se stal členem olomoucké odbojové organizace Victoria. Němcům byl Jiří Wenzl podezřelý a tak byl po krátké přestřelce 15. dubna 1945 v brzkých ranních hodinách zadržen v Petrůvce příslušníky volkssturmu. Po výslechu a mučení byl vyveden na silnici a ve 4.10 hodin ráno zastřelen dvěma ranami z pistole. Pohřben byl 19. dubna do rodinné hrobky v Městečku Trnávka.

Odbojová činnost otce Jiřího Wenzla[editovat | editovat zdroj]

Otec Jiřího František Wenzl se zapojil do protinacistického odboje hned od počátku. Po německém záboru Sudet přesunul Rolnickou záložnu z Městečka Trnávky na mlýn v Plechtinci a začal finančně podporovat zahraniční odboj. Za to byl 5. června 1942 zatčen a o čtyři dny později v Brně popraven.[1]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]