Jiří Čart

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Čart
Narození8. dubna 1708
Vysoká
České královstvíČeské království České království
Úmrtí1778 (ve věku 70 let)
Mannheim
Bádensko
Povoláníhudební skladatel a houslista
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Čart, také Georg Czarth nebo Georg Zarth (8. dubna 1708, Vysoká u Německého Brodu – po roce 1778?, Mannheim) byl český houslista a hudební skladatel, jeho tvorba spadá do období hudebního klasicismu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1708 ve Vysoké u Německého Brodu. První školu navštěvoval v Německém Brodě a zde také získal základy hudebního vzdělání. Jeho učitelem hudby byl pravděpodobně Antonín Ignác Stamic, otec slavného hudebního skladatele Jana Václava Stamice.

Z Německého Brodu odešel studovat hudbu do Prahy a potom jako sedmnáctiletý do Vídně. Ve Vídni si na studia přivydělával jako služebník u vídeňských aristokratů. Z Vídně odešel do polské Varšavy, kde byl členem královské dvorní kapely. Tato kapela se kolem roku 1733 přestěhovala do Drážďan. Později opět přesídlil a hrál v kapele pruského korunního prince.

Řadu let také působil jako houslista v Berlíně. V roce 1758 se stal členem kurfiřtské kapely v Mannheimu. V této kapele působil dvacet let, až do své smrti v roce 1778.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jiří Čart zkomponoval asi čtyřicet skladeb, z nichž část je nezvěstná. Skládal zejména houslové koncerty, sonáty a symfonie. Tiskem jich z toho bylo vydáno asi třináct.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VOŠAHLÍKOVÁ, Pavla, a kol. Biografický slovník českých zemí : 10. sešit : Č–Čerma. Praha: Libri, 2008. 503–606 s. ISBN 978-80-7277-367-1. S. 542. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]