Ježíškova cesta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ježíškova cesta
Postava Ježíška na stezce
Postava Ježíška na stezce
Základní informace
Typokružní
Délka12,9 km nebo 5,6 km
Počet zastavení13
Obtížnostnenáročný horský terén
Sezónaceloročně
Lokalizace
Souřadnice
Map
StartBoží Dar
CílBoží Dar
Výškový rozdíl69 m
Nejvyšší bod1022 m n. m.
Nejnižší bod953 m n. m.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ježíškova cesta je populárně–naučná stezka v Krušných horách, vedená okolím Božího Daru v nadmořské výšce 1 028 metrů, určená především pro malé i větší děti. Stezka se dělí na dvě různě fyzicky náročné trasy. Celý okruh měří 12,9 km, zkrácený 5,6 km. Obě trasy jsou v provozu celoročně, v létě pěšky i na kole a v zimě na běžkách.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1994 se vždy v období před Vánocemi otvírá v obci Ježíškova pošta, kdy zásilky posílané Ježíškovi jsou odesílané Českou poštou do Božího Daru, kde jsou orazítkovány razítkem s vánočním motivem (který se každý rok mění) a následně odeslány zpět odesílateli.

Návazně na tuto poštu vznikla v roce 2007 na stávajících turistických trasách a zčásti na obnovených lesních cestách Ježíškova cesta, která obsahuje 15 orientačních tabulí a 13 zastávek s domky. Pohádková naučná stezka návštěvníky seznamuje nejen s Ježíškem a jeho pomocníky, ale i s životem předků, s jejich tradicemi či s přírodou. Některá zastavení jsou koncipována formou hry, kdy se určují stopy zvířat či listy a plody stromů.

Na trase jsou rozmístěny pohádkové postavičky vyřezané ze dřeva. U každého domku je zařízení k fyzickému vyžití ve formě různých prolézaček, skluzavek či houpaček.[2]

Ježíškova cesta byla slavnostně otevřena 8. prosince 2007.

Galerie 1[editovat | editovat zdroj]

Galerie 2[editovat | editovat zdroj]


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ježíškova cesta a Ježíškova pošta - Boží Dar. www.bozidar.cz [online]. [cit. 2019-02-11]. Dostupné online. 
  2. Ježíškova cesta a Ježíškova pošta na Božím Daru | Boží Dar. www.bozi-dar.eu [online]. [cit. 2019-02-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]