Jezero Lhota

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jezero (Lhota))
Lhota
Koupaliště Lhota
Koupaliště Lhota
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresPraha-východ
ObecLhota
KatastrLhota
Jezero Lhota
Jezero Lhota
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha20,53 ha[1][2]
Délka770 m[1]
Šířka320 m[1]
Max. hloubka7 m
Ostatní
Typzatopená pískovna
Nadm. výška172[1] m n. m.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jezero Lhota je písníkantropogenní jezero, které vzniklo zatopením pískovny. Nachází se 1 km východně od obce Lhota v okrese Praha-východ ve Středočeském kraji v Česku. Jezero má rozlohu 20,53 ha. Je 770 m dlouhé a 320 m široké. Leží v nadmořské výšce 172 m. Hloubka jezera dosahuje místy 7 m.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Břehy od severozápadu až po jihovýchod jsou tvořeny písčitými plážemi. Na jihu a jihozápadě jsou částečně zarostlé rákosem. Hladina je 2 až 3 m pod okolní krajinou, která je porostlá borovými lesy, v nichž jsou místy, zvláště na jihovýchodě přimíseny duby. Jen na severozápadě zasahuje skoro až k jezeru pole.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Jezero nemá žádný povrchový přítok ani odtok. Náleží k povodí Hlavenského potoka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V místě jezera se od roku 1965 těžil štěrkopísek pro výstavbu dálnice D1 a pražského metra. Těžba byla ukončena v roce 1983. Na nejslunnější straně jezera byla založena, ještě za totality v roce 1987 první oficiální veřejná nudistická pláž na našem území.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Vodní plocha s okolním lesem je oplocena a vstup do areálu je možný jen po zaplacení vstupného. Přístup je možný autem:

  • po příjezdové silnici z obce Lhota k parkovišti s kapacitou pro více než 1500 automobilů, které se nachází nedaleko severního břehu.

Přístup pěšky a na jízdním kole je možný kolem jezera ke vstupu do areálu z po jižním břehu souběžně vedoucích červená turistická značka červené turistické značce a cyklotrasa 0039

Koupání[editovat | editovat zdroj]

Celé jezero je využíváno jako přírodní koupaliště. Na severním břehu se nacházejí stánky s občerstvením, převlékárny, sociální zařízení a také půjčovna paddleboardů. V severozápadním rohu areálu je kurt na plážový volejbal. Na východní části severního a celém východním břehu je nudistická pláž. Výbornou kvalitu vody zajišťuje unikátní ultrazvuková technologie, která je umístěna na plováku se solárním panelem. Kvalita vody je monitorována nepřetržitě.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

V roce 2006 byl z jezera odstraněn vodní mor kanadský. Od roku 2011 zarůstá jezero z východní strany řečankou přímořskou, přezdívanou pro svoje zraňující ostny „vodní bodlák“ [3]. Tato invazní vodní rostlina koření ve dně a její svrchní část zasahuje vysoko k hladině, takže plavání nad tímto porostem je prakticky vyloučené. Pod hladinou skryté lodyhy a osténkatě zubaté listy mohou při kontaktu s pokožkou způsobovat bolestivá povrchová poranění a krvavé škrábance.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Odhad podle ikatastr.cz
  2. Rozloha areálu včetně oplocených břehů činí 25 ha.
  3. SZOKALOVÁ, Jitka. Najas marina L. - řečanka přímořská, Biolib [online]. ČR: 23. srpen 2011 [cit. 2015-08-30]. Dostupné online. 
  4. RNDR. DURAS, Jindřich, Ph.D. Jak to udělat, aby v rybníce byla čistá voda. S. 22–25, Brno. Veronica, časopis pro ochranu přírody a krajiny [online]. 2015 [cit. 2015-08-30]. Roč. 2015, čís. 2, s. 22–25. Dostupné online. ISSN 1213-0699. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]