Jestřábník zední

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJestřábník zední
alternativní popis obrázku chybí
Jestřábník zední (Hieracium murorum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodjestřábník (Hieracium)
Binomické jméno
Hieracium murorum
L., 1753
Synonyma
  • Hieracium sylvaticum
  • jestřábník lesní

[1]

Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ilustrace jestřábníku zedního

Jestřábník zední (Hieracium murorum) je středně vysoká žlutě rozkvétající planě rostoucí rostlina, druh z velmi bohatého rodu jestřábník.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rostlina pokrývající celou Evropu, od Islandu a Pyrenejského poloostrova až po Ural, severní území Malé Asie a okolí Kavkazu. Byl druhotně zavlečen do Severní i Jižní Ameriky a na Nový Zéland.

České republice roste víceméně na celém území, od nížinatých oblastí až po horské, je jednou z nejběžnějších lesních rostlin. Přes své zavádějící druhové jméno se nejčastěji vyskytuje ve světlých listnatých i jehličnatých lesích, na okrajích křovin, u cest, okolo železničních tratí i při kamenitých zdích. Dává přednost neutrální až kyselé vlhké, humózní půdě s příměsí kameniva.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá rostlinalistovou růžici z níž vyrůstá lodyha vysoká 20 až 50 cm. Růžici tvoří 3 až 6 měkkých listů které mohou být až 10 cm dlouhé a 4 cm široké a mají tenké huňaté řapíky. Čepele bývají kopinaté, vejčité nebo okrouhlé, ve spodní polovině mají po obvodu zuby hrubé a v horní jemné, na vrcholu jsou špičaté a u báze srdčité, uťaté nebo zaokrouhlené. Růžice jsou sytě až trávově zelené i v době kvetení.

Lodyha bývá porostlá ve spodní části ojedinělými jednoduchými a hvězdicovými chlupy, v horní části mnohými tmavými stopkatými žlázkami a hvězdicovými chlupy. Na lodyze vyrůstá nejčastěji jediný list s jednoduchými chlupy na řapíku a na žilce světlejší spodní strany.

Květy vyrůstají ve středně velkých úborech které jsou v průměrném počtu od 4 do 10 sestaveny do vrcholíkovité laty s obloukovitě prohnutými větvemi. Žluté jazykovité květy mají jazýček až 19 mm dlouhý s lysými zoubky, jejich čnělky a blizny jsou nejčastěji šedožluté, v úboru bývá 30 až 50 květů. Stopky a málo četné (18 až 21) čárkovitě kopinaté listeny vejčitého zákrovu, dlouhého cca 1 cm, jsou porostlé hvězdicovitými chloupky a černými hrubými žláznatými chlupy.

Plody jsou nažky přes 3 mm dlouhé, hnědočerné až černé. Mají horní, kroužkovitě ztloustlý hladký okraj a na něm dvouřadé chmýří které je nestejné. Nažky se do okolí rozšiřují anemochorně nebo zoochorně. Ploidie 2n = 27.[1][2][3][4][5][6]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Při širším pojetí (sensu lato) rodu Hieracium, v ČR dosud obvyklejším, řadíme jestřábník zední mezi tzv. "pravé jestřábníky", tj. do podrodu Hieracium.

Je druhem velice variabilním, především ve tvaru a hustotě ochlupení a listů. Dále umožňuje snadnou hybridizaci s jinými druhy jestřábníků. Z území střední a jihovýchodní Evropy je některými vědci uznáváno okolo 350 poddruhů a v ČR téměř 50.[1][2]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Jestřábník zední je jedním z nejrozšířenějších jestřábníků v ČR. Patří mezi občasné a málo významné plevele, ve větším množství je pro svou hořkou chuť nežádoucí příměsi píce pro zvířata.[7]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d GUTZEROVÁ, Naděžda. BOTANY.cz: Jestřábník zední [online]. BOTANY.cz, rev. 11.09.2011 [cit. 2012-11-27]. Dostupné online. 
  2. a b c Květena ČR: Jestřábník zední [online]. Petr Kocián [cit. 2012-11-27]. Dostupné online. 
  3. HRBÁČ, Petr. Rostliny střední Evropy: Jestřábník zední [online]. Petr Hrbáč, Rostliny.nikde.cz [cit. 2012-11-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-06-06. 
  4. Flora of North America: Hieracium murorum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2012-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Finland Nature and Species: Hieracium murorum [online]. Luono Porti Nature Gate, Helsinki, FI [cit. 2012-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Published chromosome-counts in Hieracium [online]. Botanische Staatssammlung, München, DE [cit. 2012-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Jestřábník zední [online]. Mendelova univerzita, Agronomická fakulta, Brno [cit. 2012-11-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]