Jeskyně Corbeddu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeskyně Corbeddu
Údaje o jeskyni
StátItálieItálie Itálie
MístoOliena
Zeměpisné souřadnice
Jeskyně Corbeddu
Jeskyně Corbeddu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jeskyně Corbeddu se nachází v údolí Lanaittu na území obce Oliena v provincii Nuoro na Sardinii. V této jeskyni našel útočiště slavný sardinský loupežník Giovanni Corbeddu (1844–1898), po němž byla jeskyně pojmenována.[1]

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Jeskyně je dlouhá asi 130 metrů a skládá se v podstatě ze tří sálů. Byly zde nalezeny významné archeologické nálezy, zejména některé lidské ostatky datované do doby před 20 000 lety, které představují nejstarší důkaz o výskytu Homo sapiens na Sardinii. Mezi další nálezy lidských kostí, které lze rovněž zařadit do závěrečné fáze paleolitu, patří čelistní a spánková kost. Paleoantropologická analýza prokázala určitou diferenciaci, pravděpodobně v důsledku izolace, mezi těmito populacemi a jinými populacemi, které se vyskytovaly ve stejném období na kontinentální Evropě.

Byly také nalezeny kostěné a kamenné nástroje, které tito pravěcí lidé používali v každodenním životě. Jeskyně, jak dokládají další nálezy, byla osídlena i v období neolitu. Kromě lidských kostí se v jeskyni nacházely i kosti mnoha dnes již vyhynulých zvířat, například Megaloceros cazioti a Prolagus sardus.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grotta Corbeddu na italské Wikipedii.

  1. Grotta Corbeddu. www.sardegnaturismo.it [online]. 2015-11-20 [cit. 2022-07-14]. Dostupné online. (italsky) 
  2. Sardegna Cultura - Periodi storici - Prenuragico. www.sardegnacultura.it [online]. [cit. 2022-07-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-02-02. 
  3. Grotta Corbeddu | Port of Olbia. www.portodiolbia.it [online]. [cit. 2022-07-14]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HOFMEIJER, Gerard Klein. Late pleistocene deer fossils from Corbeddu cave: implications for human colonization of the island of Sardinia. Oxford: British Archaeological Reports/J. and E. Hedges, 1997. 432 s. ISBN 9780860549048. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]