Jerzy Adamski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jerzy Adamski
Jerzy Adamski na OH v Římě
Jerzy Adamski na OH v Římě
Osobní informace
Datum narození14. března 1937
Místo narozeníSierpc
Datum úmrtí6. prosince 2002 (ve věku 65 let)
Místo úmrtíBydgoszcz
ObčanstvíPolskoPolsko Polsko
Výška171
Hmotnost58
Sportovní informace
Sportbox
Váhová kategoriepérová váha
TýmAstoria Bydgoszcz
Účast na LOHLOH 1960
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Box na LOH
stříbro 1960 Řím pérová váha
Mistrovství Evropy amatérů v boxu
zlato 1959 Luzern pérová váha
bronz 1963 Moskva pérová váha

Jerzy Adamski (14. března 1937, Sierpc6. prosince 2002, Bydhošť) byl polský amatérský boxer, držitel stříbrné olympijské medaile v pérové váze z Letních olympijských her 1960 v Římě.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Adamski přezdívaný „Jopek“ začal boxovat jako teenager v klubu Polonia Piła, v letech 19531965 vystřídal bydhošťské kluby Brda, Start a Astoria. Od roku 1956 byl pod vedením trenéra Felikse Stamma členem národního týmu a stal se boxerem světové extratřídy nejprve v bantamové a záhy v pérové váze, pro niž měl tělesné a pohybové předpoklady. Měl sestru Lucynu a bratry Ryszarda a Jana, vystudoval střední školu strojní a elektrotechnickou. V civilu byl zámečníkem a mechanikem na polských železnicích. Byl ženatý (manželka Elżbieta) a měl syna Marka.

Adamského úspěchy na mistrovstvích Evropy[editovat | editovat zdroj]

První národní titul získal v bantamové váze v roce 1956 a o rok později v této kategorii reprezentoval na mistrovství Evropy v Praze, kde jej ve čtvrtfinále porazil Ital Gianfranco Piovesani. V letech 19591964 s výjimkou roku 1963 byl mistrem Polska v pérové váze. V roce 1959 odjel do Lucernu na mistrovství Evropy, kde se po vítězstvích nad Kálmanem Dubovszkým (Maďarsko), Sandro Lopopolem (Itálie), André Junckerem (Francie) porazil ve finále Petera Goschku z Německé spolkové republiky a stal se mistrem Evropy. Na další ME 1961 do Bělehradu nominován nebyl, a tak se dalšího evropského šampionátu zúčastnil až v roce 1963 v Moskvě. Po vítězství nad Paulem Buddem (NSR) a semifinálové porážce se Stanislavem Stěpaškinem z SSSR (k.o.) odvezl domů bronzovou medaili. V Moskvě jeho reprezentační kariéra skončila a v roce 1965 závodní činnost ukončil.

Adamski na LOH 1960 v Římě[editovat | editovat zdroj]

Na Letních olympijských hrách v Římě se soutěže v pérové váze zúčastnilo 31 boxerů. V 1. kole byl soupeřem Adamského Mohandas Lijanage Sumith z Cejlonu, který odešel poražen na body 0:5. V osmifinále si stejným poměrem Adamski poradil s Japoncem Šinecu Suzukim i ve čtvrtfinále se Švýcarem Ernstem Chervetem. V semifinále nastoupil Adamski proti Jihoafričanu Williamu Meyersovi a zvítězil 4:1. Ve finálovém zápase podlehl domácímu Italovi Francesco Mussovi 1:4. Pro Polsko tak získal stříbrnou olympijskou medaili.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Jerzy Adamski (bokser) na polské Wikipedii, Jerzy Adamski na německé Wikipedii a Jerzy Adamski na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]