Jeremias Günther

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeremias Günther
Narození?
?
Úmrtí1629 ?
?
NárodnostNěmec
Vzdělání?
Povoláníportrétista, malíř miniatur, kopista
Hnutívrcholná renesance
Významná dílaobraz Rudolfa II. a císařovny Anny Tyrolské, kresba Aristoteles a Phyllis
Ovlivněnýmalíři rudolfínské doby
Vliv namanýristickou malbu
Oceněnídvorní malíř Rudolfa II. a Matyáše I. Habsburského
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jeremias Günther (? – 1629 ?), psaný též jako Ginter či Ginther, byl v roce 1604 přijat jako dvorní malíř (portrétista) císaře Rudolfa. Později pracoval pro císaře Matyáše I. Habsburského. Významnou část jeho tvorby představovaly kopie děl Pietra Brueghela, Albrechta Dürera či Jacopa Bassana a jeho synů.[1]

Umělecká tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jediná signovaná kresba Jeremiase Günthera Aristoteles a Phyllis (1600)

Malířova životní data nejsou známa. Dochovala se jen jediná kresba, jež je signována a datována rokem 1600, což dokládá, že malíř pobýval v Praze již před jmenováním do funkce "Camera mahler". Tato Güntherova kresba přesně kopíruje práci Josepha Heintze s názvem Aristoteles a Phyllis. Dva obrazy, a to obraz Rudolfa II. a císařovny Anny Tyrolské, dokládají jeho pozici císařova portrétisty, který vycházel především z prací Hanse von Aachena.[2] Jeho oficiální podobizny často sloužily jako dary pro různé evropské dvory. Güntherovy portréty vynikaly strnulostí postav, čímž vyvolávaly pocit úcty k portrétovanému. Byl schopen malovat i velké obrazy s mytologickými náměty, stejně jako miniaturní obrázky často malované na netypické podklady (slonovina, dřevěná deska pokrytá zářezy). Jím používaný vroubkovaný povrch umožňoval nanášet barvy z obou stran, čímž vznikl zrakový klam, kdy z jedné strany viděl divák jiný obraz než z druhé.

V době Ferdinanda II. Štýrského (1578–1637) již císařský dvůr ztratil zájem o Güntherovy služby. Přesto ještě v roce 1629 opravoval staré malby v klášteře Klosterneuburg, což je poslední zpráva o malířově činnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fučíková E. Jeremias Günther. In: Rudolfínská kresba (E. Fučíková, ed.). Vydal Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, Praha, 1986. Str. 22.
  2. Fučíková E. Pražský hrad za Rudolfa II., jeho předchůdců a následovníků (1530-1648). Jeremias Günther. In: Rudolf II. a Praha (E. Fučíková et al., eds.). Vydala Správa Pražského hradu, Thames and Hudson, Seira, Praha-Londýn-Milán, 1995. Str. 58–59.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kolektiv autorů. Rudolf II. a Praha. Císařský dvůr a rezidenční město jako kulturní a duchovní centrum Střední Evropy (E. Fučíková et al., eds.). Vydala Správa Pražského hradu, Thames and Hudson, Seira, Praha-Londýn-Milán, 1997. 385 stran. ISBN 80-902051-6-X

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]