Jeff Sessions

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeff Sessions
84. ministr spravedlnosti
Spojených států amerických
Ve funkci:
9. února 2017 – 7. listopadu 2018
PrezidentDonald Trump
PředchůdceLoretta Lynch
NástupceWilliam Barr
44. senátor USA
za stát Alabama
Ve funkci:
3. ledna 1997 – 8. února 2017
PředchůdceHowell Heflin
NástupceLuther Strange
Volební obvodAlabama
ministr spravedlnosti státu Alabama
Ve funkci:
16. ledna 1995 – 3. ledna 1997
GuvernérFob James
PředchůdceJimmy Evans
NástupceBill Pryor
Stranická příslušnost
ČlenstvíRepublikáni
Vojenská služba
SlužbaArmáda Spojených států amerických
Doba služby1973–1977
Hodnostkapitán
Jednotka1184th United States Army Transportation Terminal Unit United States Army Reserve

Rodné jménoJefferson Beauregard Sessions
Narození24. prosince 1946 (77 let)
Selma, Alabama, USA
ChoťMary Blackshear
Děti3
Alma materHuntingdon College
University of Alabama
Profesepolitik, advokát a politolog
Náboženstvímetodismus
Oceněnímember of the Alabama Academy of Honor (2014)
Time 100 (2018)
Cena zasloužilého orlího skauta
PodpisJeff Sessions, podpis
Webová stránkajeffsessions.com
CommonsJeff Sessions
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jefferson Beauregard Sessions III (* 24. prosince 1946) je americký politik a právník. V únoru 2017 byl jmenován ministrem spravedlnosti USA, ale v listopadu 2018 rezignoval z dlouhotrvajího tlaku prezidenta Trumpa. V letech 1997 až 2017 byl senátorem Kongresu USA za stát Alabama. Je členem Republikánské strany. Od roku 1981 do roku 1993 také zastával funkci prokurátora USA pro jižní okrsek státu Alabama. V roce 1986 byl ve stejném okrsku neúspěšně nominován na soudce tamního okresního soudu. Roku 1994 byl zvolen ministrem spravedlnosti Alabamy, 1994 byl zvolen jako senátor USA, znovuzvolen v letech 2002, 2008 a 2014. Během svého působení v Kongresu byl Sessions považován za jednoho z nejkonzervativnějších členů amerického Senátu.

Již od počátku podporoval Donalda Trumpa během jeho prezidentské kampaně, proto se o něm mluvilo i jako o možném viceprezidentovi, tím se však nakonec stal guvernér Indiany Mike Pence. Později v listopadu 2016 ho tehdy zvolený prezident Donald Trump navrhl jako ministra spravedlnosti USA. Jeho nominaci potvrdil Senát 8. února 2017 a následně 9. února nastoupil do úřadu.

Během hlasování o důvěře Sessions pod přísahou prohlásil, že nikdy během prezidentské kampaně 2016 nekontaktoval žádné ruské úředníky. V březnu 2017 však média odhalila, že se Sessions dvakrát setkal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Sessions se následně odvolal proti jakémukoli vyšetřování ruského zásahu do prezidentských voleb 2016, zatímco někteří demokratičtí zákonodárci požadovali jeho rezignaci.

Mládí a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 24. prosince ve městě Selma ve státě Alabama roku 1946. Stejně jako jeho otec, Jefferson Beauregard Sessions Jr., byl pojmenován po svém dědovi, který byl pojmenován po prezidentovi Konfederovaných států amerických Jeffersonu Davisovi a P. G. T. Beauregardovi, která byl generálem Armády Konfederovaných států během Americké občanské války. Jeho otec vlastnil v Alabamě obchod se smíšeným zbožím, později i obchod s farmářskými potřebami. Oba jeho rodiče měli hlavně anglické a skotsko-irské předky. V roce 1964 začal Sessions chodit do skautu, kde později obdržel cenu Distinguished Eagle Scout Award za dlouholetou službu.

Po skončení Wilcox Country High School nedaleko Camdenu nastoupil na Huntingdon College ve městě Montgomery, kde v roce 1969 získal titul B.A.. Byl aktivním členem Mladých republikánů, kde byl předsedou studentského výboru. Sessions vystudoval práva na University of Alabama School of Law, kde v roce 1973 získal titul J.D. (Doctor of Jurisprudence, doktor práv).

Sessions následně začal dělat soukromou advokacii v Russelville, později v Mobile. V sedmdesátých letech také sloužil v Armádě USA, kde získal hodnost kapitána.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jeff Sessions na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]