Jeanne de Laval

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeanne de Laval
Neapolská a sicilská královna
vévodkyně z Anjou
Portrét
Jeanne de Laval na triptychu Hořící keř, Nicolas Froment
Doba vlády10. září 145410. července 1480
Narození10. listopadu 1433
Auray, Bretaň, Francie
Úmrtí19. prosince 1498
Zámek Beaufort-en-Vallée, Maine-et-Loire
ManželRené I. z Anjou
RodLaval
OtecGuy XIV. de Laval
MatkaIsabela Bretaňská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jeanne de Laval (10. listopadu 1433, Auray19. prosince 1498, Maine-et-Loire) byla druhá manželka Reného I. z Anjou, krále Neapole, Sicílie, titulárního krále Jeruzaléma, Aragonu a Mallorky; vévody z Anjou, Baru a Lotrinska; a hraběte z Provence a Piemontu.

Původ a rodina[editovat | editovat zdroj]

Sdružený erb Jeanne a jejího manžela Reného z Neapole. Mramor se stopami polychromie, ze základny oltářního obrazu Nesení kříže v Saint-Didier v Avignonu.

Jeanne se narodila 10. listopadu 1433 v Auray v Bretani jako dcera Guy XIV. de Laval a jeho manželky Isabely Bretaňské. Jejími prarodiči z otcovy strany byli Jean de Montfort (který v souladu s ustanoveními ve své manželské smlouvě přijal jméno a erb rodiny Lavalů a přijal jméno Guy XIII. de Laval) a Anne de Laval (dcera a dědička Guye XII. de Laval). Ze strany matky jimi byli Jan V. Bretaňský a Johana Francouzská (dcera francouzského krále Karla VI. a Isabely Bavorské).

Její otec bojoval s Janou z Arku. Jeho nejstarší syn František, velmistr Francie, se stal po něm hrabětem z Laval jako Guy XV. S manželkou Isabelou měl další dva syny, Petra a Jana. Včetně Jeanne měl dohromady sedm dcer, dvě z nich zemřely v dětství. S druhou manželkou Françoise de Dinan měl tři syny.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Portrét Reného z Anjou a Jeanne de Laval od Nicolase Fromenta.

Manželská smlouva mezi Jeanne a králem Reném I. z Neapole a Sicílie byla podepsána 3. září 1454. Svatba se uskutečnila o týden později v klášteře sv. Mikuláše v Angers. Jednadvacetiletá Jeane se provdala za o dvacet čtyři let staršího krále rok po smrti jeho první manželky Izabely Lotrinské. Manželství bylo i přes věkový rozdíl šťastné. Jeanne, která byla sladká a přítulná, její manžel zřejmě velmi miloval. Jeanne se sňatkem stala nevlastní matkou Reného dětí, mezi nimi Jana II. Lotrinského, Markéty z Anjou a Jolandy Lotrinské. Všichni tři byli starší, než Jeanne. Ona sama zůstala bezdětná.

Po třech letech strávených v panstvích v okolí Angers a Saumur, žili manželé v letech 1457 až 1462 v Provence a v letech 1462 až 1469 v Anjou. V Aix-en-Provence se s manželem účastnila literární a učené zábavy u dvora.

René složil na Jeanne ódu o 10 000 verších s názvem "Idyla Regnaulta a Jeanneton". Báseň byla debatou o lásce mezi pastýřem a pastýřkou s poutníkem jako arbitrem. Během pobytu v Tarasconu v Provence René Jeanne udělil baronství Les Baux, které patřilo hrabatům z Provence. 18. února 1475 ho vyměnila za Berre. V letech 1469 až 1480 Jeanne nadále žila v Provence.

Pozdější život[editovat | editovat zdroj]

Detail z triptychu Hořící keř, který ukazuje Jeanne de Laval a Reného I. z Anjou.

René zemřel 10. července 1480. Ve své závěti odkázal své ženě velký příjem v Anjou, Provence a Barrois. Ponechala si také hrabství Beaufort a panství Mirebeau. Po manželově smrti někdy žila v Beaufortu a občas v Saumuru. Byla oblíbená pro svou laskavost a štědrost. Lidé z Beaufortu jí byli vděční, když regulovala využívání společných pastvin. Jeanne zemřela 19. prosince 1498 ve věku 65 let na zámku Beaufort-en-Vallée. Podle své poslední vůle chtěla být pohřbena jednoduše, bez pomníku, v katedrále v Angers. Její srdce bylo uloženo v Cordeliers d'Angers vedle srdce jejího manžela.

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Raoul VIII. de Montfort
 
 
Raoul IX. de Montfort
 
 
 
 
 
 
Isabeau de la Roche-Bernard
 
 
Guy XIII. de Laval
 
 
 
 
 
 
Jean de Kergorlay
 
 
Jeanne de Kergorlay
 
 
 
 
 
 
Marie de Léon
 
 
Guy XIV. de Laval
 
 
 
 
 
 
Guy X. de Laval
 
 
Guy XII. de Laval
 
 
 
 
 
 
Beatrix Bretaňská
 
 
Anne de Laval
 
 
 
 
 
 
Jean de Laval-Châtillon
 
 
Jeanne de Laval-Tinténiac
 
 
 
 
 
 
Isabeau de Tinténiac
 
Jeanne de Laval
 
 
 
 
 
Jan z Montfortu
 
 
Jan IV. Bretaňský
 
 
 
 
 
 
Johana Flanderská
 
 
Jan V. Bretaňský
 
 
 
 
 
 
Karel II. Navarrský
 
 
Jana Navarrská
 
 
 
 
 
 
Johana Francouzská
 
 
Isabela Bretaňská
 
 
 
 
 
 
Karel V. Francouzský
 
 
Karel VI. Francouzský
 
 
 
 
 
 
Johana Bourbonská
 
 
Johana Francouzská
 
 
 
 
 
 
Štěpán III. Bavorský
 
 
Isabela Bavorská
 
 
 
 
 
 
Taddea Visconti
 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jeanne de Laval na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]