Jean Bouise

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean Bouise
Rodné jménoJean-Joseph Bouise
Narození3. června 1929
Le Havre, FrancieFrancie Francie
Úmrtí6. července 1989 (ve věku 60 let)
Lyon, FrancieFrancie Francie
Místo pohřbenícimetière de Saint-Hilaire-de-Brens
Aktivní roky1951–1989
ChoťIsabelle Sadoyan
César
Nejlepší herec
1980Hlavička
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean Bouise, rodným jménem Jean-Joseph Bouise (3. června 1929 Le Havre6. července 1989 Lyon), byl francouzský divadelní a filmový herec, držitel Césara.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Původně vystudoval chemii na vysoké škole v Rouenu. Později začal hrát v divadle a byl spoluzakladatelem divadla Théâtre de la Comédie v Lyonu. Zde notně spolupracoval se svým přítelem Rogerem Planchonem a hrál zejména v klasických dramatech, například Williama Shakespeara.

Ve filmu začal účinkovat začátkem 60. let 20. století, ale ve významnějších titulech se objevoval zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech a stal se jedním z nejvýraznějších francouzských představitelů vedlejších rolí tohoto období. Vedlejší role hrál vždy a téměř pokaždé v dramatech, v komediích se objevil naprosto výjimečně, například v roce 1974 ve filmu Návrat velkého blondýna s Pierrem Richardem. K známějším filmům, ve kterých hrál, patří například Atentát v Paříži (1972), Stará puška (1975), Pan Klein (1976) nebo Smrt darebáka (1977). Několikrát spolupracoval s režisérem Yvesem Boissetem, kromě jiného na filmu Soudce zvaný šerif (1977), za který byl nominován na Césara. Ocenění skutečně získal krátce nato, v roce 1980 za roli ve filmu Hlavička.

V obou desetiletích vystupoval také v různých divadlech, například Théâtre de l´Odéon v Paříži. Dále spolupracoval s televizí a hrál rovněž v krátkometrážních filmech, což bylo poměrně výjimečné. V osmdesátých letech kromě jiného intenzivně spolupracoval s režisérem Lucem Bessonem a objevil se ve všech jeho známých filmech, jakými byly Podzemka (1985), Magická hlubina (1988) nebo Brutální Nikita (1990). K dalším významnějším režisérům, s nimiž v 80. letech natáčel, patří například Alexandre Arcady, Jean-Jacques Annaud nebo Claude Lelouch.

V roce 1989 náhle zemřel na rakovinu plic. Jeho posledním filmem byla Brutální Nikita Luce Bessona, premiéry se už nedožil.

Jeho manželkou byla herečka Isabelle Sadoyan.

Filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

César[editovat | editovat zdroj]

Ocenění
Nominace

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]