Jean-Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jean Baptiste Boisduval)
Jean-Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval
francouzský entomolog-koleopterolog, lepidopterolog, lékař a botanik
francouzský entomolog-koleopterolog, lepidopterolog, lékař a botanik
Rodné jménoJean-Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval
Narození17. června 1799
Ticheville, Francie
Úmrtí30. prosince 1879 (ve věku 80 let)
Ticheville, Francie
Povoláníbiolog, lékař, entomolog, botanik, lepidopterolog, zoologický sběratel, sběratel rostlin a přírodovědec
ZaměstnavatelSociété entomologique de France
Funkcepresident of the Société entomologique de France (1838–1839)
president of the Société entomologique de France (1853–1854)
president of the Société entomologique de France (1858–1859)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval (17. června 1799, Ticheville30. prosince 1879, Тicheville) byl francouzský entomolog - koleopterolog, ale hlavně lepidopterolog, lékař a botanik. Jeho autorská značka je „Boisd.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1828 ukončil studium medicíny. Během svého života popsal mnoho nových druhů hmyzu, hlavně z řádů motýlů (Lepidoptera) a brouků (Coleoptera). Jako jeden z nejvýznamnějších lepidopterologů Francie své doby stál u zrodu Francouzské entomologické společnosti (Société entomologique de France). Zpočátku, v začátcích své entomologické kariéry, se zabýval hlavně brouky a spolupracoval s několika významnými francouzskými entomology, jakými byli například Lacordaire a Latreille. Byl kurátorem entomologického kabinetu hraběte Dejean a správcem jeho sbírek v Paříži. Popisy nových druhů pocházely ze sbírek, které nasbírali mnozí významní entomologové a cestovatelé té doby, během svých vědecko-výzkumných expedic. Patřil k nejvýznamnějším lepidopterologům světa a také k zakládajícím členům Société entomologique de France. V letech 1838, 1853 a 1858 byl prezidentem této entomologické společnosti.

Napsal mnoho známých prací s entomologickým obsahem. V civilním životě pracoval jako lékař v Ticheville, kde i zemřel. Působil zde téměř po celý svůj život.

Boisduvalem popsaný materiál se v současnosti většinou nenachází v Paříži. Brouci z čeledi Elateridae se dnes nacházejí v Britském muzeu v Londýně a typový materiál z čeledi Curculionidae je v Muséum des sciences naturelles de Belgique v Bruselu. Motýly odkoupil Charles Oberthür. Lišajovití (Sphingidae) se dnes nacházejí v Carnegie Museum of Natural History v Pittsburghu v Pensylvánii.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Boisduval, J.B.A.D. et Dejean, ?: (1829—1840), Iconographie et histoire naturelle des Coléoptères d'Europe I. - V. Paríž, 265 tab.
  • Boisduval, J.B.A.D.: 1840, Genera et Index methodicus europaeorum Lepidopterorum. Paríž.
  • Boisduval, J.B.A.D. et Rambur, ?: 1844, Collection iconographique et historique des chenilles d'Europe. Paríž.
  • Boisduval, J.B.A.D.: Icones historiques des Lépidoptères d'Europe nouveaux ou peu connus.
  • Boisduval, J.B.A.D.: Lépidoptères de Madagascar.
  • Boisduval, J.B.A.D.: Lépidoptères d'Odessa et du Caucase.
  • Boisduval, J.B.A.D.: Faune entomologique de Madagascar, Bourbon et Maurice.
  • Boisduval, J.B.A.D.: Jean Baptiste Alphonse DeChauffour Boisduval and John Eatton Le Conte, (1829-1837), Histoire général et iconographie des lepidoptérès et des chenilles de l’Amerique septentrionale (in English, General history and illustrations of the Lepidoptera and caterpillars of Northern America), Paris. Mnoho ilustrací vytvořil John Abbot. Dílo do roku 1837 nedokončeno.
  • Boisduval, J.B.A.D.: Jules Dumont d'Urville Ed. Voyage de l'Astrolabe. Faune entomologique de l'Océanie par le Dr Boisduval. Tome 1 : Lepidoptéres (1832); Tome 2 Coléoptères, Hémiptères, Orthoptères Névroptères, Hyménoptères et Diptères (1835).


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean Baptiste Alphonse Dechauffour de Boisduval na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jean Baptiste Alphonse Déchauffour Boisduval, Jules Pierre Rambur and Adolphe Hercule de Graslin Collection iconographique et historique des chenilles; ou, Description et figures des chenilles d'Europe, avec l'histoire de leurs métamorphoses, et des applications à l'agriculture, Paris,Librairie encyclopédique de Roret,1832.
  • Histoire Naturelle des Insectes. Species Général des Lépidoptéres. Tome Premier Hist. nat. Ins., Spec. gén. Lépid. 1 : 1-690 (1836)
  • Boisduval, J. B., 1852. Lepidoptères de la Californie Annls. Soc. ent. Fr. 10(2):275-324. Lepidoptères de la Californie.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]