Jean-Louis Forain

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean-Louis Forain
Jean-Louis Forain ve svém ateliéru
Jean-Louis Forain ve svém ateliéru
Narození23. října 1852
Remeš, Francie
Úmrtí11. července 1931
Paříž, Francie
ZeměFrancie
Národnostfrancouzská
VzděláníÉcole des Beaux Arts
Alma materNárodní vysoká škola krásných umění
Povolánímalíř a grafik
Manžel(ka)Jeanne Forain, rozená Bosc
Hnutíimpresionismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean-Louis Forain (23. října 1852, Remeš, Francie – 11. července 1931, Paříž, Francie) byl francouzský impresionistický malíř a grafik, který maloval obrazy v oleji, akvarely, pastely, lepty a litografie. Ve srovnání s mnoha svými impresionistickými kolegy byl během svého života úspěšnější, ale přesto je méně známý.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Forain se narodil v Remeši v départmentu Marne, ale v jeho osmi letech se rodina přestěhovala do Paříže. Svou uměleckou kariéru zahájil jako karikaturista v několika pařížských časopisech včetně Le Monde Parisien a Le rire satirique. Chtěl si rozšířit vzdělání a zapsal se na École des Beaux Arts, kde byl jeho učitelem Jean-Léon Gérôme. Jeho dalším učitelem byl sochař a malíř Jean-Baptiste Carpeaux.

Forainův rychlý a často kousavý vtip mu umožnil spřátelit se s básníky Arturem Rimbaudem a Paulem Verlainem, stejně jako s mnoha spisovateli, zejména s Joris-Karlem Huysmansem. Byl jedním z pouhých „sedmi známých příjemců“, kteří obdrželi první vydání Rimbaudovy básně v próze Sezóna v pekle (francouzsky: Une Saison en Enfer), kterou napsal a vydal v roce 1873. Je to jediné dílo, které vydal sám Rimbaud. Kniha měla značný vliv na pozdější umělce a básníky, včetně surrealistů. Rimbaud věnoval výtisk své matce, Paulu Verlainovi, Ernestu Delahayeovi, Raoulu Ponchonovi, Jeanu Richepinovi a Ernestu Millotovi. Forain byl nejmladším z umělců, účastňujících se vzrušených debat vedených Édouardem Manetem a Edgarem Degasem v Café de la Nouvelle Athens na Montmartru.

Forain, stoupenec a ochránce Degase, se brzy připojil k impresionistickému kruhu a zúčastnil se čtvrté nezávislé výstavy v roce 1879; celkem se zúčastnil čtyř z osmi impresionistických výstav (1879, 1880, 1881 a 1886). Pod vlivem impresionistických teorií o světle a barvách maloval své scény každodenního života, své akvarely, pastely a obrazy zaměřené na pařížské populární kabarety. Volil si i moderní témata – scény ze závodní dráhy, z baletu, komickou operu a rušné prostředí pařížských kaváren.

Forain byl nejslavnějším karikaturistou Belle Epoque a více než 30 let kreslil mimo jiné pro Le Figaro. V letech 1898–1899 pracoval jako ilustrátor pro francouzský týdeník "Psst…!", uvádějící satirické články na téma anti-Dreyfuse.[1]

Kromě vlivu jeho více než padesátiletého přítele Edgara Degase, byl Forain velmi ovlivněn Honoré Daumierem. Farainovo zacházení s tématy v jeho kresbách pro publikace jako Le Figaro a Le Courrier Francais často připomíná Daumiera. V roce 1892 vydal Forain první svazek La Comédie Parisienne, sbírku svých ilustrací a komentářů k významným politickým tématům, které vzrušovaly francouzskou Třetí republiku – jako je anarchická krize a Dreyfusova aféra. V roce 1891 se Forain oženil s malířkou Jeanne Bosc, se kterou měl syna Jean-Loup, narozeného v roce 1895.

Během první světové války Forainovy ​​ilustrace ctily vlastenectví jeho současníků. On sám narukoval do oddílu "Section de Camouflage" (Maskovací sekce), kterou založil a vedl Lucien-Victor Guirand de Scévola. V pozdějších letech zachytil Forain řadu scén ze soudního dvora a dalších pařížských institucí. Namaloval mnoho karikatur na téma sociální satiry francouzského života z konce 19. a počátku 20. století.

V roce 1931, krátce před svou smrtí, byl jmenován členem londýnské Royal Academy of Arts, Královské akademie umění. Během svého života byl jedním z nejslavnějších a nejuznávanějších francouzských umělců, pravděpodobně především pro své četné kresby komentující dění v Paříži na konci 19. století. Mezi jeho obdivovatele patřil Henri de Toulouse-Lautrec.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Louis Forain na anglické Wikipedii.

  1. Psst! - Anti-Semitic, Anti-Dreyfus Graphic Weekly - Paris, 1898–1899 [online]. [cit. 2021-06-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-06-02. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jean-Louis Forain: The Impressionist Years. Exhibition Catalogue. Dixon Gallery and Gardens,1995.
  • "Jean-Louis Forain: Artist, Realist, Humanist." International Exhibitions Foundation, Washington, D.C., 1982–1983.
  • ROBB, Graham. Rimbaud. New York: W.W. Norton & Co, 2000. ISBN 978-0330482820. 
  • Charles Kunstler, Paris, F. Rieder & cie, 1931, 63 p. contient 60 planches hors-texte en héliogravure.
  • Florence Valdes-Forain, Memphis, Tennessee, U.S.A., The Dixon Gallery and Gardens, 2011 ISBN 9782759601554

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]