Jean-Frédéric Edelmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean Frédéric Edelmann
Narození5. května 1749
Štrasburk
Úmrtí17. července 1794 (ve věku 45 let)
Paříž
Příčina úmrtípoprava stětím
Povoláníhudební skladatel, cembalista, klavírista a hudební pedagog
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jean-Frédéric Edelmann, německy Johann Friedrich Edelmann (5. května 1749 ve Štrasburku17. července 1794 v Paříži) byl francouzský alsaský cembalista, pianista a skladatel.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Když absolvoval protestantské gymnázium, studoval práva na univerzitě ve Štrasburku. Edelmann se usadil kolem roku 1774 v Paříži, kde nějakou dobu žil u barona de Bagge. Rychle se proslavil jako skladatel v italském stylu i jako učitel cembala a klavíru. K jeho žákům patřili Méhul a Jean-Louis Adam (otec Adolphe Adama). Byl také Gluckovým přítelem.

Po návratu do Štrasburku v roce 1789 byl Edelmann jmenován guvernérem departementu Bas-Rhin. Po různých intrikách byl on a jeho bratr Geofrey Louis zatčeni na základě falešného obvinění ze zrady a kontrarevoluční činnosti (ve skutečnosti byl Edelmann odpůrcem teroru a doplatil na Saint-Justovo nepřátelství). Před revolučním tribunálem byli odsouzeni k trestu smrti a 22. messidoru roku II (17. července 1794) gilotinováni v Paříži s dalšími dvěma občany Štrasburku a karmelitánkami z Compiègne. Bylo to pouhých jedenáct dní před Robespierrovým pádem.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Kromě pěti lyrických děl včetně dvou oper a oratoria (ztraceného) a několika stran pro cembalo (včetně dvou koncertů) skládal především instrumentální hudbu včetně několika skladeb (op. 9, 14 a 15) pro cembalo, dvoje housle a violu. které lze považovat za předchůdce klavírního kvarteta.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Frédéric Edelmann na francouzské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sylvie Pécot-Douatte, À la recherche d'Edelmann, le musicien guillotiné, Univers musical, L'Harmattan, 2001, 219 s., ISBN 2-7475-1730-6