Ježdíkové/platýsové pásmo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ústí řeky Labe do Severního moře

Ježdíkové/platýsové pásmo, hypopotamal, je v systému rybách pásem označení pro nejdolnější toky řek v blízkosti jejich vyústění do moře. Je charakteristické přítomností brakické vody a představuje tak přechod mezi sladkovodním a mořským prostředím.

Popis biotopu[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o velmi zajímavé úseky, kde se sladkovodní fauna setkává s rozmanitými druhy brakických vod a kudy procházejí diadromní ryby během třecí migrace mezi mořem a sladkými vodami. Slanost, výška hladiny a proudové poměry jsou do značné míry ovlivněny mořským dmutím. Voda v těchto partiích bývá zejména ve velkých tocích velmi znečištěná a často velmi zakalená kvůli slapovým jevům. Vodní masy se v závislosti na přílivu a odlivu pohybují kyvadlovitě po a proti proudu. Při nízkém odtoku dochází k dlouhému zdržení vody a tím i rozkladu s výraznou spotřebou kyslíku, kdežto příjem kyslíku je zde vzhledem k menšímu specifickému povrchu omezen. V tomto přechodovém úseku mezi slanou a sladkou vodou také dochází úhynu organismů adaptovaných jen na jedno z těchto prostředí, proto bývá nazýváno též úhynová zóna.[1][2]

Ryby ježíkového/platýsového pásma[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RANDÁK, Tomáš; SLAVÍK, Ondřej; KUBEČKA, Jan, a další. Rybářství ve volných vodách. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - Fakulta rybářství a ochrany vod, 2013. Dostupné online. ISBN 978-80-87437-50-6. 
  2. Ryby v Labi [online]. Magdeburg: Mezinárodní komise pro ochranu Labe [cit. 2022-04-10]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]