Ještěrkovec nicí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJeštěrkovec nicí
alternativní popis obrázku chybí
Ještěrkovec nicí (Saururus cernuus)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídanižší dvouděložné (Magnoliopsida)
Řádpepřotvaré (Piperales)
Čeleďještěrkovcovité (Saururaceae)
Rodještěrkovec (Saururus)
Binomické jméno
Saururus cernuus
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jednodruhová kolonie ještěrkovce nicího

Ještěrkovec nicí (Saururus cernuus) je vytrvalá rostlina, jeden ze dvou druhů rodu ještěrkovec. Tato vlhkomilná bylina roste na východě Severní Ameriky, od jihu Kanady po jih Spojených států amerických. Na severu areálu je poměrně vzácná, kdežto na jihu v subtropickém prostředí je hojná.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Roste v bažinách, močálech, u břehů rybníků a potoků nebo v pravidelně zatápěných oblastech. Tam se rychle rozrůstá a vytváří velké, jednodruhové kolonie potlačující původní rostlinstvo. Preferuje místa ve stojaté nebo jen v líně tekoucí vodě a na částečně zastíněných místech, dlouhodobé intenzivní slunce jí způsobuje sežloutnutí listů. Vyskytuje se od mořské hladiny po nadmořskou výšku 500 m. Je schopný růst i na stanovištích s přechodnou výškou vodního sloupce až 50 cm a voda může být i brakická.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Květenstvi

Vytrvalá bylina s nejdříve plazivou a později vystoupavou, dutou a rýhovanou lodyhou dorůstající do výšky až 120 cm. Větvená, světle zelená lodyha vyrůstající z kořeneoddenky je v mládí chlupatá, později lysá a porůstá střídavými listy na řapících 1 až 10 cm dlouhých. Čepele jsou celistvé, kopinaté, šípovité až trojúhelníkovité, na bázi srdčité, na vrcholu hrotité, po okrajích zvlněné, mají výraznou dlanitou žilnatinu a bývají dlouhé 2 až 17 cm a široké 1 až 10 cm.

paždí horních listů vyrůstají na stopkách štíhlá, hroznovitá květenství dlouhá až 35 cm, která ční nad nejvyššími listy. Květenství se svěšenými vrcholy jsou složená z jen 2 mm velkých, vonných, oboupohlavných květů bez okvětí. Květy mají tři až sedm bílých tyčinek a svrchní semeník ze dvou až čtyř srostlých plodolistů. Kvetou v létě po dobu delší než měsíc a rozkvétají postupně od spodu k vrcholu květenství.

Plody jsou tvrdky sestavené do řetízku připomínající ještěrčí ocas, odtud pochází rodové jméno. Vrásčitá tvrdka je 2 mm velká a obsahuje 1 mm hnědá semena. Ploidie druhu je 2n = 22.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Z kořene rostliny vyrůstají oddenky kterými se rostlina spolehlivě a rychle rozšiřuje. Noví jedinci vyrostou také z odlomených kousků šířených vodou po okolí. Rostliny rostoucí jen ve vodě a nezakořeněné v půdě (např. v okrasných nádržích) vytvářejí oddenky jen minimálně. U těchto lze použít druhý způsob vegetativního rozmnožování, lodyhy se rozřežou na části a nechají plavat, v místech vyrůstajících listů se vytvoří adventivní kořeny a vzniknou nové rostliny.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Ještěrkovec nicí se někdy pěstuje jako půdokryvná rostlina na vlhkých místech, v mělkých stojatých vodách nebo i v kontejnerech. Dokáže se rychle rozrůst a svými širokými listy potlačuje ostatní rostliny. Vysazuje se k velkým i k malým okrasným rybníčkům, byly vyšlechtěny kultivary rostlin dorůstajících do menších rozměrů. Pokud chceme mít rostliny s listy velkými a pěkně vybarvenými, je nutno obohacovat vodu o dusík, fosfor a stopové prvky které zlepšují vitalitu rostlin. Pro savce jsou rostliny považovány za mírně toxické.[2][3][4][5][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. BERGMANN, Karel. BOTANY.cz: ještěrořep nicí [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 07.06.2014 [cit. 2015-07-08]. Dostupné online. 
  3. BUDDELL II, George F.; THIERET, John W. Flora of North America: Saururus cernuus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-07-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Native plant database: Saururus cernuus [online]. Wildflower center, University of Texas, Austin, TX, USA [cit. 2015-07-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Prairie Wildflowers of Illinois: Saururus cernuus [online]. Illinois Wildflowers, John Hilty, USA [cit. 2015-07-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Saururus cernuus [online]. Aquaticplantcentral.com [cit. 2015-07-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-16. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]