Javoří Pila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Javoří Pila
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterzaniklá samota
ObecModrava
OkresKlatovy
KrajPlzeňský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíJavoří Pila (19,13 km²)
Nadmořská výška1030 m n. m.
Javoří Pila
Javoří Pila
Další údaje
Kód ZSJ097888
Zaniklé obce.cz621
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Javoří Pila (Ahornsäge) je bývalá samota a stejnojmenné katastrální území obce Modrava nacházející se na jižním svahu Oblíku v širokém údolí Roklanského potoka a jeho přítoku Javořího potoka, 4,5 km západně od Modravy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V povodí Roklanského potoka u Javoří pily byly na šesti lokalitách nalezeny stopy nejvýše položeného pravěkého osídlení v Česku. Zanechaly je zde tlupy lovců a sběračů pozdního paleolitu a mezolitu (z doby osm tisíc let před naším letopočtem), které sem každoročně na několik týdnů mířily za obživou – táhnoucími pstruhy a lososy a plody (brusinky, borůvky a lískové oříšky). Ryby lovily na udici, zvěř lukem a šípy, případně do pastí. Hroty šípů, čepele zbraní nebo háčky na ryby vyráběly z kamenných čepelí, jejichž úlomky zde byly nalezeny.[1]

Po roce 1799, kdy kníže Josef II. Schwarzenberg koupil prášilské panství od hraběte Filipa Kinského, došlo na Modravsku k rozmachu těžby a plavení dřeva[2] a u Roklanského potoka byla založena Javoří pila a hájovna. Po ukončení provozu pily se stala tato samota oblíbeným hostincem U tetřeva s turistickou útulnou a studentskou noclehárnou. Hájenka s hostincem U Tetřeva zde stávala do roku 1950. Po roce 1950 zde byl postaven objekt 6. roty 7. brigády Pohraniční stráže. Dnes je tu pouze turistické rozcestí a jsou zde sotva patrné základy dřívějších staveb.

Katastrální území[editovat | editovat zdroj]

Rozsáhlé a v současnosti neosídlené katastrální území Javoří Pila se rozprostírá mezi česko-německou státní hranicí a tokem Roklanského potoka na rozloze 1913 ha. Na jeho území se nachází Medvědí hora (která je jeho nejvyšším bodem – 1224 m n. m.), Židovský les, Roklanská slať a hora Medvěd, Rokytská slať, Smrkový vrch, Javoří slať, Rybárenská slať. Na severu zasahuje až k Vchynicko-tetovskému plavebnímu kanálu.

Turistické trasy[editovat | editovat zdroj]

Přes bývalou Javoří Pilu prochází červená turistická stezka z Modravy do Prášil, z níž tu na turistickém rozcestí Javoří pila odbočuje modrá stezka do Srní a na turistickém rozcestí Tmavý potok odbočuje modrá stezka do Hartmanic.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JANOUŠ, Václav. Pravěcí lovci žili i hluboko v horách Šumavy, ukázal objev archeologů. idnes.cz [online]. 2013-08-16. Dostupné online. 
  2. LANDA, Miroslav. Šumava: příroda, historie, život. Praha: Baset, 2003. ISBN 80-7340-021-9. Kapitola Plavení dřeva na Šumavě, s. 583–584. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BERAN, Pavel. Javoří Pila (Ahornsäge)) [online]. Web Zaniklé obce, 2005-07-11, rev. 2006 [cit. 2021-01-11]. Dostupné online. 
  • Mapa katastrálního území Javoří Pila [online]. Marushka – Publikace dat ISKN [cit. 2021-01-11]. Obsah katastrální mapy a mapy pozemkového katastru se zobrazuje od měřítka 1:5000.. Dostupné online. 
  • ŠMÍDA, Zdeněk. Javoří Pila na webu o Modravských pláních [online]. www.sumava-modravsko.cz [cit. 2021-01-11]. Dostupné online.