Jason Biggs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jason Biggs
Rodné jménoJason Matthew Biggs
Narození12. května 1978 (45 let)
USA Pompton Plains, New Jersey, USA
Alma materMontclair State University
Hasbrouck Heights High School
Newyorská univerzita
Aktivní roky1991 - současnost
ChoťJenny Mollen (od 2008)
DětiSid Biggs a Lazlo Biggs
Umělecké ceny
MTV Movie Awards: Best Kiss (za Prci, prci, prcičky 2, 2002)[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jason Matthew Biggs (* 12. květen, 1978 Pompton Plains, New Jersey) je americký herec s italskými předky[2], známý především ztvárněním postavy Jima Levensteina v komediální trilogii Prci, prci, prcičky.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Pompton Plains, New Jersey, USA, jako syn Angely, sestřičky, a Garyho Biggse, manažera lodní společnosti. Vyrůstal v Hasbrouck Heights, New Jersey, USA a zde také navštěvoval Hasbrouck Heights High School. Na střední škole byl úspěšný v atletice, zvláště pak v tenisu a wrestlingu. Podařilo se mu i postoupit do finále národního turnaje.[zdroj⁠?]

V interviews často musí diskutovat o tom, proč hraje výhradně židovské postavy, jako v Prci, prci, prcičky (dále např. jako Darren Silverman v Saving Silverman nebo Jerry Falk v Anything Else), a to i přesto, že patří mezi italské Američany a je římskokatolík.

V lednu 2008 se zasnoubil s herečkou Jenny Mollen, hlavní hvězdou filmu My Best Friend's Girl a 23. dubna 2008 se s ní oženil. Bydlí v kalifornském Los Angeles, USA.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Hrát začal již v pěti letech. Svůj první televizní debut měl v seriálu Drexell's Class roku 1992. Ten samý rok měl Biggs také svůj první debut na Broadwayi ve hře Conversations with My Father, kterou si otevřel cestu k další hře, tentokrát soap opeře As the World Turns. Za jeho roli byl nominován na cenu Emmy za Nejlepšího mladšího herce.

V letech 1996-1997 navštěvoval New York University, později se však opět vrátil k herectví. Také jsme ho mohli vidět v krátkých televizních sériích pojmenovaných Camp Stories (1997). O dva roky později dostal šanci zahrát si v americké komedii Prci, prci, prcičky, která má další dva díly, v nichž si zahrál hlavní roli, a čtyři spinoffy, kde již nehraje. Poté přijal role v dalších filmech jako např. Loser. V letech 2004-2005 hrál ortodoxního žida Dodgera Stagese v divadelní hře Modern Orthodox v newyorském divadle. Na jeviště se vrátil na konci roku 2008 ve hře Boys' Life v Second Stage Theatre.

Objevil se také ve filmu Jay a mlčenlivý Bob vrací úder, kde si zahrál sebe samotného jako "kluk, který to dělal do koláče" (pravděpodobně jeho nejlepší scéna v Prci, prci, prcičky). Často rozhněvaně řeční o tom, že má po krk být známý pouze díky jedné věcí, když má za sebou již tolik filmů.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Toronto 2006, Mezinárodní filmový festival

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jason Biggs na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]