Jaroslav Klíma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Klíma
Narození18. května 1913
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí17. listopadu 1939 (ve věku 26 let)
Praha
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Alma materUniverzita Karlova
Právnická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánístudent
OceněníMedaile Za hrdinství in memoriam (2022)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Osobní věstník MNO číslo 42 ze dne 20. října 1945 - titulní strana: udělení Československého válečného kříže 1939-1945

Jaroslav Klíma (18. května 1913 Praha17. listopadu 1939 Praha) byl český student a studentský funkcionář popravený 17. listopadu 1939.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Klíma vystudoval gymnázium v Křemencově ulici. Poté nastoupil na studium práv na Právnické fakultě Univerzity Karlovy[1]. Svá studia úspěšně ukončil v roce 1937. Již ve svých studentských letech se začal politicky angažovat v řadách české nacionalistické mládeže. V roce 1934 v době insigniády patřil mezi mluvčí českých studentů, byl aktivním členem Mladé generace Československé národní demokracie a posléze Mladého národního sjednocení. Po ukončení vysokoškolských studií nastoupil vojenskou službu. Jako důstojník se v roce 1938 zúčastnil obou dvou mobilizací. Od podzimu 1939 byl předsedou Národního svazu českého studentstva v Čechách a na Moravě.

V listopadu 1939 patřil mezi organizátory posledního rozloučení s Janem Opletalem v Praze a 15. listopadu intervenoval na české policii za propuštění studentů jí zadržených během Opletalova pohřbu. Ve večerních hodinách 16. listopadu 1939 byl zatčen gestapem v rámci represí po schůzi v ústředí Národního studentského svazu v Hopfenštokově ulici (dnes Navrátilova), kde se sešel se svojí kamarádkou; ovšem na samotném jednání schůze přítomen nebyl, což však stačilo nacistům i gestapu jako důvod a tak následujícího dne byl bez soudu popraven v ruzyňských kasárnách.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]