Jaromír Kolář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. MUDr. Jaromír Kolář, DrSc.
Prof. Jaromír Kolář (vpravo) a předseda Senátu Milan Štěch (2016)
Prof. Jaromír Kolář (vpravo) a předseda Senátu Milan Štěch (2016)
Narození30. července 1926
Ostrava
Úmrtí28. listopadu 2017 (ve věku 91 let)
Praha
Povolánílékař
OceněníStříbrná medaile předsedy Senátu (2016)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaromír Kolář (30. července 1926, Ostrava28. listopadu 2017) byl přední český expert v oblasti radiologie. Prof. Kolář byl obyvatelem Prahy 10, významná část jeho pracovní kariéry je spojená s Nemocnicí na Bulovce.

Život[editovat | editovat zdroj]

V období válečného protektorátu byl nasazen v ČKD a proto odmaturoval na reálném gymnáziu až v roce 1945. Promoval v roce 1950 na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. Habilitaci získal v roce 1966, profesorem se stal až v roce 1981 poté, co 5 let působil ve funkci vedoucího katedry a Radiodiagnistické kliniky IPVZ v Praze na Bulovce. Organizoval zde rozvíjení postgraduální výchovy lékařů v oboru radiologie. Vedení katedry ukončil v roce 1992, lektorem radiologické katedry byl až do roku 2009, kdy oslavil 83. narozeniny.

Odborné a pedagogické dílo prof. Koláře je mimořádné a obdivuhodné, dominuje v něm především oblast osteologická radiologie. Zásadní místo zaujímá jeho spolupráce s docentem R. Vrabcem na klinice plastické chirurgie akademika F. Buriana, jejímž výsledkem byly četné publikace o kostních změnách v důsledku iradiace, popálení, úrazů elektrickým proudem a o vlivu dalších faktorů na skelet. Je autorem 17 monografií, z toho třetina byla publikována v zahraničí. Byl dlouholetým vedoucím redaktorem časopisu Česká radiologie, členem 11 redakčních rad odborných časopisů, členem organizačních výborů prestižních kongresů. V roce 1993 spoluzakládal mezioborový časopis Pohybové ústrojí – pokroky ve výzkumu, diagnostice a terapii. Byl jedním ze zřizovatelů Nadace pro děti s vadami pohybového ústrojí.

V 60. letech 20. století se s profesorem Vyhnánkem a docentem Stloukalem čtyři roky zabýval výzkumem kosterních pozůstatků Velkomoravské říše v depozitářích Mikulčice.

V roce 2004 stál u vzniku Společnosti pro pojivové tkáně ČLS JEP.

V roce 2014 obdržel z rukou prof. MUDr. Jaroslava Blahoše, DrSc. Zlatou medaili České lékařské společnosti J. E. Purkyně za celoživotní zásluhy o medicínu.

Zemřel po krátké hospitalizaci pro zápal plic 28. listopadu 2017.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]