Japonolirion osense

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJaponolirion osense
alternativní popis obrázku chybí
Japonolirion osense
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
ŘádPetrosaviales
ČeleďPetrosaviaceae
RodJaponolirion
Nakai
Binomické jméno
Japonolirion osense
Nakai, 1930
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Japonolirion osense je nevysoká bylina rostoucí v Japonsku, jediný druh monotypického rodu Japonolirion.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Japonský endemit, který vyrůstá na horských pastvinách, alpských loukách nebo v mokřadech na okrajích horských lesů. Vyskytuje se pouze na třech místech, prvé dvě jsou úbočí hor Mt. Shibutsu (2228 m n. m.) a Mt. Tanigawa (1977 m n. m.) v prefektuře Gunnma zhruba ve středu ostrova Honšú, třetí je v okolí Toikanbetsupodprefektuře Sōya na severním cípu ostrova Hokkaidó. Rostlina si vybírá nejraději zvětralé kamenité nebo písčité půdy s hadcovým podkladem,

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to vytrvalá, trsnatá rostlina zůstávající po mnoho let na přibližně stejném místě, její stvoly vyrůstají z plazivých šupinatých oddenků. Z hlavního sympodiálního oddenku postupně vyrůstají boční, za rok i 9 cm délky. Původně jediná rostlina je schopna v horizontu desítek let zabrat prostor 1 až 5 m v průměru. Na konci oddenků vyrůstá jednoletá lodyha která má ve spodní části přízemní růžici listů a výše na ní střídavě rostou lodyžní listy bez listů. Listy jsou jednoduché podlouhlé, čárkovitě úzké, mají celistvý okraj a prostřední žilku.

V horní části lodyhy vykvétají aktinomorfní, bělavé, oboupohlavné květy uspořádané do květenství hrozen nebo lata. V květu jsou 3 korunní a 3 kališní lístky, všechny jsou trvalé. Dále obsahuje 6 plodných tyčinek s nesrostlými nitkami a intorsními prašníky otevírající se podélnými štěrbinami. Gyneceum je složeno ze tří plodolistů, třídílný semeník obsahuje po 2 až 3 vajíčkách v jednom oddílu, pestík většinou nemá čnělku ale jen přisedlou bliznu. Květ obsahuje nektarové žlázky. Plodem je tobolka. Chromozómové číslo: 2n = 24.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny se ve většině známých případů rozmnožují na svých stanovištích klonálně - oddenky, mohou se však rozšiřovat i semeny. Bylo prokázáno, že populace na ostrovech Honšú a Hokkaidó jsou geneticky odlišné.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Podle "Red List of Threatened Plants of Japan" (Červený seznam ohrožených rostlin Japonska) je Japonolirion osense zařazen mezi zranitelné druhy (VU).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Flora of North America: Petrosaviaceae [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2011-10-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Acta Phylotax. Geobot 57 (2) 2006 Japonolirion osense [online]. National Institute of Informatics, Tokyo, JP [cit. 2011-10-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Red List of Threatened Plants of Japan: Japonolirion osense [online]. Ministry of the Environment, Biodiversity Center of Japan, JP [cit. 2011-10-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  • HIROSHI, Tobe. Journal of Plant Research 121 (4) 2008: Embryology of Japonolirion ... [online]. The University of Tokyo, JP, rev. 2008 [cit. 2011-10-17]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]