Japonec Bernardo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Japonec Bernardo
Sochy v parku v Kagošimě. František Xaverský se svými žáky: Anjirō (vlevo), Bernardo (v popředí)
Sochy v parku v Kagošimě. František Xaverský se svými žáky: Anjirō (vlevo), Bernardo (v popředí)
NarozeníKagošima
Šógunát AšikagaŠógunát Ašikaga Šógunát Ašikaga
Úmrtí1557 nebo únor 1557
Lisabon
PortugalskoPortugalsko Portugalsko
Národnostjaponská
Alma materUniverzita Coimbra
Povolánímisionář
Znám jakoprvní Japonec, který vkročil na evropskou půdu
Nábož. vyznáníkatolicismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Japonec Bernardo (鹿児島のベルナルド, Kagošima no Berunarudo, ???? Provincie Sacumaúnor 1557 Lisabon) byl japonský křesťanský konvertita z 16. století. Narodil se v Kagošimě a byl prvním Japoncem, který vstoupil na evropskou půdu. Bernardo byl jedním z prvních konvertitů, které pokřtil František Xaverský, a jeden z jeho dvou žáků. Bernardo byl pokřtěn v roce 1549. Následoval Xaverského v Japonsku a v Indii.[1][2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bernardo odešel z Japonska do portugalské Indie spolu s Františkem Xaverským v roce 1551, spolu s dalším Japoncem známým jako Matteo pocházejícím z Jamaguči. Do Indie dorazili v únoru 1552, Matteo však zemřel v Goa.[3] Bernardo pak s bratrem Andreasem Fernandesem odjel do Portugalska, kam dorazili v roce 1553, s dopisem Františka Xaverského z Goa datovaným 8. dubna 1552. Cílem bylo, aby Bernardo „viděl křesťanské náboženství v celé jeho vznešenosti” a mohl se o své zkušenosti podělit zpět v Japonsku. V dopise Xaverský také poznamenal, že „japonský intelekt (je) tak bystrý a rozumný jako žádný jiný na světě”.

Bernardo je považován za prvního Japonce, který vstoupil na evropskou půdu. V Portugalsku se Bernardo vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Studoval také na koleji v Coimbře.

Po dvou letech, 17. července 1554, Bernardo odjel na návštěvu Říma, cestoval přes Španělsko do Barcelony a odtud odplul do Neapole. V Římě pobyl 10 měsíců. Setkal se zde s Ignácem z Loyoly a pravděpodobně se zúčastnil volby papeže Marcella II. Bernardo byl vysoce ceněn a papežství si do něj vkládalo velké naděje ohledně vyhlídek katolicismu v Japonsku.

Bernardo opustil Řím 23. října 1555 a nastoupil na loď v Janově. Avšak po návratu do Portugalska zemřel v únoru 1557.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bernardo the Japanese na anglické Wikipedii.

  1. a b LACH, Donald F. Asia in the Making of Europe, Volume I: The Century of Discovery. Book 2.. [s.l.]: University of Chicago Press 516 s. Dostupné online. ISBN 978-0-226-46732-0. (anglicky) Google-Books-ID: 0x1Io6VOuAIC. 
  2. a b CÂMARA, Luís Gonçalves da; EAGLESTONE, Alexander. Remembering Iñigo: Glimpses of the Life of Saint Ignatius of Loyola: The Memoriale of Luis Gonçalves Da Câmara. [s.l.]: Gracewing Publishing 280 s. Dostupné online. ISBN 978-0-85244-512-9. (anglicky) Google-Books-ID: zArz1dnQxJAC. 
  3. BORGES, Charles J.; FELDMANN, Helmut. Goa and Portugal: Their Cultural Links. [s.l.]: Concept Publishing Company 334 s. Dostupné online. ISBN 978-81-7022-659-8. (anglicky) Google-Books-ID: fWlMV5lVSpYC. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]