Janko Matuška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o hudebním skladateli Janku Matuškovi. Možná hledáte: Janko Matúška (1821–1877) – slovenský básník.
Janko Matuška
Základní informace
Narození25. října 1897
Liptovský Hrádok
Úmrtí16. srpna 1959 (ve věku 61 let)
Bratislava
Žánryklasická hudba a lidová hudba
Povoláníhudební skladatel a folklorista
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Janko Matuška (25. října 1897 Liptovský Hrádok16. srpna 1959 Bratislava) byl slovenský hudební skladatel a sběratel lidových písní.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl synem učitele. Po absolvování učitelského ústavu ve Spišské Nové Vsi studoval na Hudební a dramatické akademii v Bratislavě hru na klavír u Ernesta Križana a Frica Kafendy. Absolvoval v roce 1929. V kompozici byl žákem Alexandra Moyzese. Od vzniku Československého rozhlasu v Bratislavě v roce 1928 působil jako klavírista v Bratislavě a v Košicích. Později se stal hudebním režizérem a od roku 1945 vedoucím oddělení lidové hudby. Stal se známým zejména svým pravidelným pořadem Spevy nášho lidu. Založil a vedl mužský vokální pěvecký soubor Matuškov oktet a folklorní soubor Tatran. Sbíral a upravoval lidové písně. Významný je i tím, že jako jeden z prvních pořizoval autentické zvukové záznamy slovenského folklóru.

Za svou činnost obdržel v roce 1949 státní cenu a v roce 1954 titul Zasloužilý umělec. Zemřel 16. srpna 1959 v Bratislavě ve věku 61 let.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Napsal na 240 skladeb a úprav pro soubory lidových písní. Jeho žánrový rozsah byl velmi široký. Od dechovky a taneční hudby, přes dobové budovatelské písně, až po hudbu symfonickou a komorní. Ve všech jeho skladbách je patrný vliv lidové písně.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]