Jana Jeništová-Fiedlerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana Fiedlerová-Jeništová
Rodné jménoJana Fiedlerová
Narození17. února 1888
Prostějov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí10. listopadu 1966
Prostějov
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníMěstský hřbitov v Prostějově
Povolánífotografka
RodičeFrantišek Fiedler
Manžel(ka)Robert Jeništa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana Jeništová-Fiedlerová (též Johanna či Jeanette, 16. února 1888 Prostějov10. listopadu 1966 Prostějov) byla česká fotografka a posléze spolumajitelka fotografického ateliéru v Prostějově. Stala se jednou z prvních Češek, které se začaly zabývat uměleckou fotografií a byla oceněna na několika mezinárodních fotografických výstavách.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Prostějově na Hané do rodiny Františka Fiedlera, někdejšího montéra telegrafů a telefonů, od roku 1894 pak provzujícího ve městě fotografickou živnost.[1] Fotografovat se naučila u svého otce, její bratr František mladší se rovněž stal fotografem a posléze se usídlil v Drážďanech. Od věku asi dvaceti let začala tvořit umělecké fotografie pod vlivem secesního piktorialismu. Roku 1910 byla za své snímky na státní fotografické výstavě v Brně oceněna zlatou medailí, na výstavě v Berlíně pak bronzovou medailí a na výstavě v Budapešti čestným diplomem. Takového mezinárodního úspěchu na poli fotografie do té doby žádná Češka nedosáhla.

Pracovala v prostějovském ateliéru svého otce, kde se podílela především na produkci fotografií. Roku 1919 se provdala za Roberta Jeništu a začala užívat zdvojené příjmení Jeništová-Fiedlerová. Po otcově smrti roku 1921 převzala spolu se svým manželem vedení ateliéru, rovněž v době první republiky patřila k jedněm z mála českých profesionálních fotografek. Ateliér patrně s manželem vedla až do převzetí moci ve státě komunistickou stranou v Československu v únoru 1948 a znárodnění podniku.

Jana Jeništová-Fiedlerová zemřela 10. listopadu 1966 v Prostějově ve věku 78 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCHEUFLER, Pavel. Pavel Scheufler. www.scheufler.cz [online]. 2002 [cit. 2023-03-10]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEKANINA, František. Album representantů všech oborů veřejného života československého. Praha: Umělecké nakladatelství Josef Zeibrdlich, 1927, s. 986. Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]