Jana-Františka de Coeme, paní z Lucé a Bonnétable

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana-Františka de Coeme
Kněžna z Conti
Portrét
Narození1555
Úmrtí26. prosince 1601 (ve věku 45–46 let)
Chartres, FrancieFrancie Francie
ManželéLudvík de Montafié
František Bourbonský, kníže z Conti
PotomciAnne de Montafié
OtecLudvík de Coeme
MatkaAnne de Pisseleu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana de Coëme, paní z Lucé a Bonnétable (1555–1601) byla francouzská šlechtična a dvořanka. Byla dcerou Ludvíka de Coeme a členkou rodu Bourbonů. Provdala se za Františka Bourbonského, titulovaného kníže z Conti. Jako taková se po svatbě stala kněžnou z Conti.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jana se narodila v roce 1555. Její otec Ludvík de Coeme měl titul pán z Lucé. Její matka Anne de Pisseleu byla neteří Anny de Pisseleu, vévodkyně z Étampes, slavné milenky Františka I. Francouzského. Jana byla dědičkou Bonnétable, obce v departementu Sarthe v regionu Pays de la Loire v severozápadní Francii.

Její první manželství v lednu 1576 bylo s Ludvíkem de Montafié, hrabětem z Montafié, panem z Piemontu, knížetem z Carignana.[1] Měli spolu jednoho syna a dvě dcery,[2] včetně Anny de Montafié narozené 21. července 1577. Dne 6. října 1577, když Anně nebyly ani tři měsíce, byl její otec zavražděn v Aix-en-Provence. V té době byl ve službách krále Jindřicha III. Francouzského jako jeho poručík.

Dne 17. prosince 1581 se v Palais du Louvre Jana de Coeme podruhé provdala za Františka Bourbonského, knížete z Conti. V roce 1585 jí Nicolas de Montreux věnoval první vydání prvního dílu svého románu Bergeries de Julliette.[2][3] Dopisy, které Jana napsala během 80. a 90. let 16. století, poskytují historikům vhled do stavu věcí v provincii Maine v tomto období.[4] Jana zemřela v roce 1601. S Františkem neměla žádné děti.

Janina dcera Anne de Montafié se stala hraběnkou ze Soissons poté, co se 27. prosince 1601 provdala za Karla Bourbonského, hraběte ze Soissons. Její matka se nakazila neštovicemi, když cestovala na její panství v Lucé, aby vyjednala Anninu svatbu,[5] a zemřela v Saint-Arnoul poblíž Chartres, den před Anninou svatbou.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jeanne-Françoise de Coeme, Lady of Lucé and Bonnétable na anglické Wikipedii.

  1. SULLY.), Maximilien de Béthune (duc de. Memoires de Maximilien de Bethune, duc de Sully, mis en ordre [and adapted] avec des remarques par M.L.D.L.D.L.. [s.l.]: [s.n.] 502 s. Dostupné online. (francouzsky) Google-Books-ID: lIgDAAAAQAAJ. 
  2. a b BARBIER, Jean Paul. Ma bibliothèque poétique: ptie., t. 1. Contemporains et disciples de Ronsard: D'Aubigné à Des Masures. t. 2. Contemporains et successeurs de Ronsard: de Desportes à La Boétie. t. 3. Contemporains et successeurs de Ronsard: de La Gessée à Malherbe. t. 4. Contemporains et successeurs de Ronsard: de Marquets à Pasquier. [s.l.]: Librairie Droz 714 s. Dostupné online. ISBN 978-2-600-00985-0. (francouzsky) Google-Books-ID: 42ph81aBvHsC. 
  3. DAELE, Rose Marie. Nicolas de Montreulx (Ollenix Du Mont-Sacré): Arbiter of European Literary Vogues of the Late Renaissance. [s.l.]: Moretus Press incorporated 382 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: 13c_AAAAMAAJ. 
  4. La Province de Maine. [s.l.]: [s.n.] 660 s. Dostupné online. (francouzsky) Google-Books-ID: o1sSAAAAIAAJ. 
  5. MARTHA WALKER FREER. History of the Reign of Henry IV., King of France and Navarre: From Numerous Unpublished Sources .... [s.l.]: Hurst and Blackett 393 s. Dostupné online. (English) 
  6. Eglises, Chateaux, beffrois et hotels-de-ville, les plus remarquables de la Picardie et de l'Artois. [s.l.]: typogr. d'A. Caron 710 s. Dostupné online. (francouzsky) Google-Books-ID: T_UhcKO4jDkC. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]