Jan Vratislav Čapek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Vratislav Čapek
Jan Vratislav Čapek (cca 1900)
Jan Vratislav Čapek (cca 1900)
Narození3. ledna 1842
Chrášťovice
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí3. června 1909 (ve věku 67 let)
New York
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Národnostčesko-americká
Povoláníredaktor, spisovatel a technik
ChoťLouisa Čapková (roz. Schaferová)
PříbuzníTomáš Čapek (bratr)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Vratislav Čapek (3. ledna 1842 Chrášťovice3. června 1909 New York) byl česko-americký novinář, redaktor prvních krajanských periodik v USA, spisovatel, básník a historik českoamerické literatury. Jeho mladším bratrem byl rovněž v USA žijící bankéř a spisovatel Tomáš Čapek.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Chrášťovicích nedaleko Strakonic v jihozápadních Čechách. Po vychození obecné školy absolvoval nižší gymnázium v Klatovech, poté vyšší gymnázium v Písku, maturitu pak skládal v Praze. Poté nastoupil ke studiu na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze, které však nedokončil. Živil se mj. jako advokátní koncipient a písař. Po jistou dobu pracoval též ve františkánském klášteře, což jej ještě více přiblížilo k myšlenkám svobodomyslnosti. Roku 1871 se na pozvání Josefa Sýkory, svého spolužáka z klatovského gymnázia a emigranta, rozhodl Čechy opustit a vycestovat do Spojených států.

V USA[editovat | editovat zdroj]

Po plavbě přes Atlantský oceán dorazil v srpnu 1871 do přístavu v New Yorku,[1] na podzim pak odjel do Clevelandu ve státě Ohio, města se silnou českou komunitou. Záhy se zde etabloval jako aktivní člen zdejšího národního života: působil jako novinář česky psaných periodik (Pokrok, Národní Noviny ad.),[2] stejně jako činný divadelní ochotník či člen krajanského spolku Slovanská lípa. Roku 1872 za ním přijeli také jeho bratři Ladislav V., a Josef V. Čapkovi, posléze rovněž působící jako novináři. Záhy přicestoval do Ameriky také nejmladší z bratrů, Tomáš Čapek, právník a posléze politik a spisovatel žijící v New Yorku.

Posléze se přestěhoval do New Yorku, kde přijal místo šéfredaktora česky psaných New Yorských Listů. Po sňatku s Louisou Scheferovou, kterým nabyl jistého majetku, se začal zabývat badatelskou činností v oborech elektrotechniky a chemie,[3] nedosáhl však na tomto poli výraznějších úspěchů. Na naléhání přátel se opět navrátil k novinářské a literární činnosti. Jeho povídky byly uveřejňovány mj. v Květech amerických[4] vydávaných Janem Rosickým v Omaze. Byl též básníkem a humoristou, připomínán je mj. překlad satirické básně Wilhelma Busche Svatý Antonín Paduánský.[2][5] Rovněž se věnoval dokumentární a badatelské činnosti v oblasti historie českoamerické komunity, podobně jako jeho bratr Tomáš.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Jan Vratislav Čapek zemřel 3. června 1909 v New Yorku po delší nemoci ve věku 67 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCIENCES, Czechoslovak Society of Arts and. Czech-Americans in Transition. [s.l.]: Eakin Press 184 s. Dostupné online. ISBN 978-1-57168-298-7. (anglicky) Google-Books-ID: qXsaAQAAIAAJ. 
  2. a b Jan Vratislav Čapek životopis | Databáze knih. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. 
  3. JR, Miloslav Rechcigl. Notable Czech and Slovak Americans. [s.l.]: AuthorHouse 1598 s. Dostupné online. ISBN 978-1-6655-4372-9. (anglicky) Google-Books-ID: cYFWEAAAQBAJ. 
  4. Květy americké. [s.l.]: Jan Rosický 434 s. Dostupné online. Google-Books-ID: olAoAQAAMAAJ. 
  5. ČAPEK, Jan Vratislav. Svatý Antonius Paduanský: kratochvile převeliká pro křest̕anské duše, zveršovaná od Diblíka podle "Buše".. [s.l.]: Národní tiskárna 132 s. Dostupné online. Google-Books-ID: nxtGNIhzHR0C. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Moje Amerika: vzpomínky a úvahy : (1861-1934). Praha: Fr. Borový, 1935. s. 25.
  • ČAPEK, Tomáš. Padesát let českého tisku v Americe. New York: František Brodský, 1911. s.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]