Jan Slavíček (cyklista)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Slavíček
Narození14. srpna 1969 (54 let)
Kolín
Povolánítrenér a cyklista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Slavíček (* 14. srpna 1969 v Kolíně) je český cyklista a cyklistický trenér.

Závodní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jako závodník začínal v Lokomotivě Praha.[1] Věnoval se především cyklokrosu a poté horským kolům. V roce 1986 se stal juniorským mistrem ČSR v cyklokrosu a na začátku devadesátých let patřil k nejlepším českým bikerům (vítěz ČSP 1991, mistr ČSR 1992, 16. místo na MS 1993).

Trenérská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po ukončení aktivní závodní kariéry se začal věnovat trenérské práci. Vystudoval FTVS, je diplomovaným trenérem cyklistiky.[1] Jeden rok vedl tým CCC Polsat, kde tehdy působila pozdější olympijská medailistka Maja Wloszoczowska.[2] Vybudoval od základu jeden z nejsilnější českých bikových a cyklokrosových týmů Scott Scania team Kolín – v současnosti Remerx Merida team Kolín. Jaroslava Kulhavého přivedl k juniorským titulům mistra světa i Evropy. K dalším jeho kolínským odchovancům patří Milan Vočadlo či Tomáš Paprstka. Na základě dobrých trenérských výsledků v klubu mu byla nabídnuta pozice v reprezentaci, v roce 2008 převzal po Jiřím Lutovském trénování české reprezentace,[1] kde působil až do roku 2012.[3]

Mimo závodní a trenérské činnosti společně se svým kolegou Michalem Čepičkou navázal i na organizátorskou práci Miloše Fišery, když v roce 2005 obnovili tradici kolínských cyklokrosů, které přenesli ze Štítar do Borků a pravidelně se zde každý rok pod jejich vedením pořádá jeden ze závodů TOI-TOI CUP (ČP v cyklokrosu) pod názvem "Velká cena města Kolína".

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c PROCHÁZKA, Petr. Cílem je medaile z Londýna, říká nový reprezentační trenér bikerů. iDnes.cz [online]. 17. 12. 2008. Dostupné online. 
  2. NĚMEC, Jan. Seznamte se: Maja Wloszczowska. mtbs.cz [online]. 14. 3. 2007. Dostupné online. 
  3. NĚMEC, Jan. Slavíček končí! Reprezentaci MTB snad povede Zapletal. mtbs.cz [online]. 17. 2. 2012. Dostupné online. 
Trenér české MTB XC reprezentace
Předchůdce:
Jiří Lutovský
20082012
Jan Slavíček (cyklista)
Nástupce:
Viktor Zapletal