Jan Procházka (četník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o Janu Procházkovi, odbojáři z Přerova. O Janu Procházkovi, odbojáři z Domažlic pojednává článek Jan Procházka (odbojář).
Strážmistr Jan Procházka
Narození9. května 1914
Lhota
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí25. října 1941
Kounicovy koleje
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtípopraven zastřelením
Národnostčeská
Povoláníčetník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Strážmistr Jan Procházka (9. května 1914 Lhota25. říjen 1941 Kounicovy koleje) byl český četník a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jan Procházka se narodil 9. května 1914 ve Lhotě na Přerovsku. Stal se četníkem, sloužil na četnické stanici v Přerově a dosáhl hodnosti četnického strážmistra. Po německé okupaci v březnu 1939 se zapojil do protinacistického odboje, konkrétně působil v Obraně národa, zapojil se i do podpory výsadků vyslaných ze Sovětského svazu. Konkrétně se zúčastnil pokusu o vyhození skladu pohonných hmot v Horních Moštěnicích do povětří pod vedením velitele výsadku Aroš V Karla Hovůrky. Jeden ze členů tohoto výsadku Ferdinand Čihánek se přihlásil na gestapu načež došlo k zatčení i Jana Procházky. Byl vězněn na brněnských Kounicových kolejích, kde byl i stanným soudem odsouzen k trestu smrti a 25. října 1941 popraven.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]