James G. Blaine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z James Blaine)
James G. Blaine
28. a 31. ministr zahraničí USA
Ve funkci:
9. března 1889 – 4. června 1892
PrezidentBenjamin Harrison
PředchůdceThomas F. Bayard
NástupceJohn W. Foster
Ve funkci:
9. března 1889 – 4. června 1892
PrezidentJames A. Garfield
Chester A. Arthur
PředchůdceWilliam M. Evarts
NástupceFrederick T. Frelinghuysen
Stranická příslušnost
ČlenstvíRepublikánská strana

Narození31. ledna 1830
West Brownsville
Úmrtí27. ledna 1893 (ve věku 62 let)
Washington, D.C.
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
ChoťHarriet Stanwood Blaine (od 1850)
RodičeEphraim Lyon Blaine
DětiWalker Blaine
SídloThe Blaine House
Alma materWashington & Jefferson College
Profesepolitik, advokát, diplomat, novinář, editor a spisovatel
NáboženstvíKongregacionalismus
PodpisJames G. Blaine, podpis
CommonsJames G. Blaine
Některá data mohou pocházet z datové položky.

James Gillespie Blaine (31. ledna 1830 - 27 leden 1893) byl americký státník a republikánský politik. Zastupoval Maine v americké Sněmovně reprezentantů (1863-1876), sloužil jako předseda americké Sněmovny reprezentantů (1869-1875) a poté byl senátorem (1876-1881). Dvakrát také působil jako ministr zahraničí (1881, 1889–1892) jako jeden ze dvou lidí, kteří tuto funkci zastávali u tří různých prezidentů (druhým byl Daniel Webster). Neúspěšně usiloval o republikánskou nominaci na prezidenta v letech 1876 a 1880, než byl nominován v roce 1884. Ve volbách pak byl těsně poražen demokratem Groverem Clevelandem. Blaine byl jedním z předních republikánů z konce 19. století a vedl umírněnou reformní frakci strany známou jako „Half-Breeds“ (Míšenci).

Blaine se narodil ve městě West Brownsville v západní Pensylvánii a po vysoké škole se přestěhoval do Maine, kde se stal redaktorem novin. Jako charismatický řečník v éře, která si cenila veřejných projevů, získal přezdívku „magnetický muž“. Politickou kariéru zahájil mezi prvními přívrženci Abrahama Lincolna a válečného úsilí Unie v americké občanské válce. Během éry rekonstrukce byl Blaine zastáncem volebního práva černochů, stavěl se proti některým donucovacím opatřením radikálních republikánů. Zpočátku byl protekcionista a později pracoval na snížení cel a rozšíření amerického obchodu se zahraničím. Rozvoj železnice byl v jeho době důležitý a v důsledku jeho podpory této věci byl Blaine široce podezřelý z korupce při udělování železničních licencí, a tato obvinění poškodila jeho prezidentskou kandidaturu roku 1884.

Jako ministr zahraničí byl Blaine přechodnou postavou, která znamenala konec izolacionistické éry zahraniční politiky a předznamenala vzestup amerického století, které začalo španělsko-americkou válkou z roku 1898. Blaineovo úsilí o rozšíření obchodu a vlivu Spojených států zahájilo posun k aktivnější americké zahraniční politice. Blaine byl průkopníkem tarifní vzájemnosti a naléhal na větší zapojení do latinskoamerických záležitostí. Jeho expanzivní politika předznamenala pozdější získání tichomořských kolonií Spojenými státy a dominanci v Karibiku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku James G. Blaine na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]