Jakub Vojáček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakub Vojáček
Narození1789
Habsburská monarchie Kostelec na Hané
Úmrtí1858 (ve věku 68–69 let)
Rakouské císařství asi Prostějov
Povolánípodnikatel, palírník
Choť?
Vincencie Vojáčková (roz. Kostelecká)
DětiKarel Vojáček
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jakub Vojáček (1789 Kostelec na Hané1858 asi Prostějov) byl český hostinský, podnikatel a lihovarník, majitel palírny v domě U Zeleného stromu v Prostějově a průkopník palírnictví na Moravě. Byl otcem pozdějšího význačného prostějovského starosty Karla Vojáčka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Kostelci na Hané[1] poblíž Prostějova na střední Moravě v rodině chalupníka. Díky svému hudebnímu nadání působil během vojenské služby jako kapelník vojenské hudby. Po skončení služby odešel zpět na Hanou, usadil se v Prostějově a provozoval zde hostinec v domě U Zlaté studny. Zde se oženil a založil rodinu.

Roku 1843 zakoupil prostějovskou palírnu U Zeleného stromu,[2] výrobny s tehdy již více než třísetletou tradicí. Výrazně vylepšil finanční kondici podniku, zavedl zde také nové destilační technologie. Ve spolupráci s německým podnikatelem Louisem Eckelmannem,[3] spolumajitelem továrny na výrobu droždí (první svého druhu v Rakouském císařství)[4] a likérky v Krásném Březně u Ústí nad Labem začala Vojáčkova palírna vyrábět destilovanou žitnou pálenku zvanou režná.[3][5] Palírna U Zeleného stromu byla povýšena na továrnu a posléze se stal jedním z největších lihovarnických podniků na Moravě. Ze spolupráce obou lihovarnických podniků posléze vzešla také značka žitné pálenky Stará myslivecká.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Jakub Vojáček zemřel roku 1858, patrně v Prostějově, ve věku 68 nebo 69 let.

Po jeho smrti vedli podnik jeho dědicové až do roku 1920, kdy podnik přešel pod družstevní správu.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Byl dvakrát ženatý. Jeho druhou ženou byla Vincencie Vojáčková (roz. Kostelecká), matka pozdějšího lékárníka a starosty Prostějova Karla Vojáčka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vlastivědný sborník střední a severní Moravy. [s.l.]: Vyd. Učitelské jednoty v župě olomoucké. 368 s. Dostupné online. Google-Books-ID: rjISAAAAIAAJ. 
  2. VÁCLAV, Ráž; MICHAL, Vaněček; JANA, Vaněčková. Velká kniha správného Čecha. [s.l.]: Grada Publishing a.s. 223 s. Dostupné online. ISBN 978-80-271-1279-1. Google-Books-ID: LtsLEAAAQBAJ. 
  3. a b JAN, Vysekalová Jitka, Mikeš Jiří, Binar. Image a firemní identita. [s.l.]: Grada Publishing, a.s. 268 s. Dostupné online. ISBN 978-80-271-1596-9. Google-Books-ID: GMMOEAAAQBAJ. 
  4. DĚJINY MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM. www.usti-nad-labem.cz [online]. [cit. 2022-03-27]. Dostupné online. 
  5. SPOLEČNOST: Z dob, kdy se žito jmenovalo „rež“ - Neviditelný pes. iDNES.cz [online]. 2017-01-06 [cit. 2022-03-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]