Jakob Hutter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakob Hutter
Narození1500
St. Lorenzen
Úmrtí25. února 1536 (ve věku 35–36 let)
Innsbruck
Příčina úmrtíupálení na hranici
Povoláníkloboučník
Nábož. vyznánínovokřtěnectví
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jakub Hutter († 25. února 1536 Innsbruck) byl tyrolský anabaptistický vůdce a zakladatel náboženské skupiny zvané hutterité.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Byl to kloboučník z Jižního Tyrolska (dnes sever Itálie). Stal se vůdcem radikálního křesťanského hnutí, které se objevilo v německy mluvících oblastech Evropy v první polovině 16. století (viz habáni). Muži i ženy opouštěli římskokatolickou církev, která byla podle nich porušená a nemohla již více naplnit jejich duchovní potřeby. Tisíce se nechávali křtít na důkaz své nové víry, ačkoliv bylo toto překřtívání v očích tehdejšího světa hodno trestu smrti. Na Moravě tehdy vládla náboženská tolerance a tak se tyrolští anabaptisté (novokřtěnci), jak se jim říkalo, utíkali pod vedením Huttera právě sem. Zde spolu s dalšími skupinami (habánů) žili v komunitách se společným vlastnictvím majetku, zastávali nenásilí a křest vědomě věřících (zpravidla tedy dospělých).

Jakob Hutter cestoval mezi Tyrolskem a Moravou, učil (kázal) a křtil. Byl silná, vůdčí, obdarovaná osobnost. V roce 1534 ho sbor v Hustopečích povolal za svého pastora a toto společenství se pod jeho vedením brzy stalo střediskem moravského anabaptismu. To ale trvalo krátce. Zatčen byl 1. prosince 1535 a odvezen do Innsbrucku, kde byl mučen a pak 25. února 1536 zaživa upálen.

Jeho slova se dochovala v osmi dopisech, které napsal oddělen pronásledováním od svých bratří a sester. Ale jeho odkaz trvá v církvi, která přijala jeho jméno, přežila pronásledování a existuje i dnes – jde o několik tisíc hutteritů, žijících ve farmářských komunitách v kanadské Albertě a Manitobě a v Montaně a Jižní Dakotě v USA.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]