Jaki Byard

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaki Byard
Základní informace
Narození15. června 1922
Worcester
Úmrtí11. února 1999 (ve věku 76 let)
New York
Žánryjazz, hard bop a free jazz
Povoláníklavírista, hudební skladatel, hudební pedagog, jazzový hudebník, vysokoškolský učitel a nahrávající umělec
Nástrojeklavír, tenorsaxofon, kytara, housle, trubka a pozoun
VydavateléPrestige Records
Candid Records
Webwww.jakibyard.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaki Byard, rodným jménem John Arthur Byard, (15. června 192211. února 1999) byl americký jazzový klavírista.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do hudební rodiny ve Worcesteru ve státě Massachusetts. Ve svých šesti letech začal hrát na klavír a později hrál také na trubku. Profesionálně začal vystupovat v šestnácti letech (jako klavírista). V roce 1941 nastoupil do armády a nadále se zdokonaloval ve hře na klavír (rovněž se zde věnoval hře na pozoun). Armádu opustil v roce 1946. Následně hrál dva roky s houslistou Rayem Perrym. V té době rovněž začal hrát na saxofon, avšak jeho hlavním nástrojem nadále zůstal klavír. Později byl členem skupiny Earla Bostica a spolupracoval s řadou dalších hudebníků, mezi něž patří například Charles Mingus a Eric Dolphy.[1] V roce 1960 nahrál své první sólové album nazvané Blues for Smoke. Později působil také jako pedagog, vyučoval například na New England Conservatory of Music, Manhattan School of Music a Hartford School of Music.[2] Mezi jeho žáky patřili například Anthony Coleman a Jason Moran. V roce 1999, ve svých 76 letech, byl ve svém domě zastřelen do hlavy. Nebyly nalezeny žádné známky vloupání, násilného vniknutí nebo boje, nebyla nalezena střelná zbraň.[3] Případ nebyl nikdy objasněn.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JUREK, Thom. Jaki Byard [online]. Allmusic [cit. 2016-07-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. WATROUS, Peter. Jaki Byard, a Jazz Musician And Teacher, Is Dead at 76 [online]. The New York Times, 1999-02-15 [cit. 2016-07-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. JACOBS, Andrew. Jazz Artist Jaki Byard Died of Bullet Wound [online]. The New York Times, 1999-02-14 [cit. 2016-07-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]